Sclerosis multiplex: egyre több a beteg

Bár a sclerosis multiplex lefolyását a modern gyógyszerek egyre jobban lelassítják, gyógymód máig nem ismert a betegségre.

Körülbelül 7-8 ezerre tehető a sclerosis multiplex (röviden SM) betegségben szenvedők száma Magyarországon - mondta Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház neurológiai osztályának vezető főorvosa. Bár a lassú leépüléssel járó betegség tüneteire és kórlefolyásának lassítására többféle készítmény is létezik, meggyógyítani máig nem tudják.

Sclerosis multiplex tünetei és kezelése Az SM pontos oka nem ismert, valószínűleg kialakulásában több tényező játszik közre. A betegség tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Látásproblémák az első tünetek között

A főorvos szerint a központi idegrendszeri gyulladásos betegség részben autoimmun mechanizmussal zajlik, és szinte bármilyen, a központi idegrendszerrel kapcsolatos tünete kialakulhat a betegeknek. Többnyire már fiatal korban kialakulhat, leginkább a 20 és 40 év közötti populációt érinti. Világszerte körülbelül 2,5 millió ember szenved tőle, és a betegek száma az utóbbi évtizedekben nőtt. Európában átlagosan 10 000 emberből 5-20-at érint, és a nők valamivel hajlamosabbak rá.

Körülbelül 7-8 ezerre tehető a sclerosis multiplexben szenvedők száma Magyarországon
Körülbelül 7-8 ezerre tehető a sclerosis multiplexben szenvedők száma Magyarországon

A tünetek nagyon különbözőek lehetnek aszerint, hogy a gyulladásos góc az idegrendszernek épp melyik részét érinti. A betegek negyedénél látásproblémák jelentkeznek elsőként, melynek hátterében a látóideg gyulladása áll. A mozgáskoordinációs problémák közül az egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége tűnhet föl. Az izmok merevekké, görcsösekké válhatnak.

Pontosan nem tudni, hogy a betegség mitől alakul ki, de nagy a valószínűsége, hogy egyfajta genetikai "konstelláció" állhat a háttérben, és ezt számos környezeti tényező is befolyásolja - mondta, hozzátéve, hogy nem öröklődő betegségről van szó. Az utóbbi évtizedekben egyre nőtt azon gyógyszereknek a száma, amelyek csökkentik a betegség aktivitását. A teljes gyógyulásra azonban nincs mód - mondta a főorvos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra