Rontják a memóriát a fényképezős telefonok?

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fényképezési mánia káros hatással lehet a memóriánkra.

Egy új-zélandi pszichológus azt állítja, hogy az emberek egyre kevésbé képesek a pillanatnak élni. Maryanne Garry, a Victoria Egyetem pszichológusa azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a fényképek a gyermekkori emlékeinket.

„Szerintem az a baj, hogy az emberek egyre kevésbé tudnak a pillanatnak élni” – mondta a szakértő. „Ezernyi fényképük van, és csak bedobozolják valahová a fotókat, és nem is nagyon nézik meg később ezeket, mert nagyon nehéz felcímkézni és elrendezni a képeket.”

Mindnyájan emlékezni szeretnénk fényképekkel a gyerekek születésnapjára, a régóta várt családi nyaralásra és az ehhez hasonló jelentős eseményekre. Ha azonban valaki olyan típus, hogy nem bírja megállni az állandó kattogtatást, végül elfelejti az egészet. Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy túl sok fénykép készítése megakadályoz bennünket a részletgazdag emlékek létrehozásában.

Rontják a memóriát a fényképezős telefonok?

A szaklapban közzétett új kutatásban a szakértők egy csoport egyetemi hallgatót vezettek végig egy múzeumon, és a csoport egyik felét arra kérték, hogy fényképezzenek, a másikat pedig arra, hogy próbálják megjegyezni a kiállítási darabokat. Másnap az összes hallgató memóriáját tesztelték. Kiderült, hogy nehezebben ismerték fel azokat a tárgyakat, amelyeket lefényképeztek, mint azokat, amelyeket csak megnéztek. A lefényképezett tárgyak részleteit is rosszabbul tudták felidézni.

Dr. Linda Henkel, a connecticuti Fairfield Egyetem kutatásának vezetője így összegezte az eredményeket: "Az emberek gyakran gondolkodás nélkül kapják elő a fényképezőgépüket. Amikor túlzottan a technikára támaszkodnak az emlékezésben, az negatív hatással lehet élményeik memorizálására."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: