Olvashatóak lesznek az álmaink?

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy a jövőben képesek lesznek elektronikusan felvenni és értelmezni az álmokat. Sikerült ugyanis kifejleszteniük egy rendszert, amely regisztrálja a magasabb szintű agyműködést.

Moran Cerf, a kutatás vezetője úgy fogalmazott a BBC hírportálja szerint, hogy olvasni szeretnének az emberek álmaiban, és ezáltal megérteni, hogyan és miért álmodunk. A projekt célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely lehetővé tenné a pszichológusok számára pácienseik álomemlékeinek ellenőrzését agyműködésük elektronikus leképezésével.

Cerfnek és csapatának tervei azon alapulnak, hogy kutatásuk során sikerült fogalmakhoz egyes idegsejteket társítaniuk. Amikor például a vizsgált alany Marilyn Monroe-ra gondolt, egy bizonyos idegsejt villant fel. Tárgyak és fogalmak felmutatásával a kutatóknak egy sor idegsejt "jelentését" sikerült megfejteniük, és minden egyes alany esetében egy-egy adatbázist felépíteniük - eredményeiket a Nature című folyóiratban publikálták.

Az egyes agysejtek felvillanásával a kutatók Cerf szerint képesek voltak "olvasni az alanyok agyában". Ezen egyszerű megfigyeléstől persze még hosszú utat kell megtenni az "álomfogó" létrehozásáig, de a lehetőség megvan rá. A következő lépés, hogy alvás közben monitorozzák az alanyok agyműködését.

Az egyik kihívás egy megfelelően átfogó fogalom-idegsejt párokról alkotott adatbázis létrehozása. Elméletileg ez lehetséges, például az agy megfigyelésével filmnézés közben. A másik nehézség a szükséges technológia elérése. Egyelőre ehhez sebészeti úton az agyba beültetett elektródák szükségesek - jelen kutatás alanyainál ez a követelmény azért teljesült, mert szélütéssel kezelték őket.

Cerf szerint a szenzoros technológia olyan iramban fejlődik, hogy sebészeti beavatkozás nélkül is lehetővé válik a jövőben az agyműködés ilyen részletes tanulmányozása - és az álmok olvasása.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)