Meglepő módszer segíthet az epilepsziásokon

Az epilepsziás betegek gyógyszeres kezelésének hatékonyabbá tételére fejlesztettek ki egy újfajta leheletvizsgálatot a Bázeli Egyetem kutatói.

Az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte, és a betegség gyógyszeres kezelése komoly finomhangolást igényel, mivel a dózist pontosan az adott pácienshez kell igazítani. "Kicsivel kevesebb a kelleténél és nem hatékony. Kicsivel több, mint kellene és méreggé válik" - mondta a gyógyszeres terápiával kapcsolatban Pablo Sinues, a Bázeli Egyetem és a Bázeli Egyetemi Gyermekkórház (UKBB) munkatársa. A Sinues és a Zürichi Egyetemi Kórház (UHZ) szakemberei által kifejlesztett leheletvizsgálat azonban lehetővé teszi az epilepsziás betegek számára szükséges gyógyszermennyiség lehető legpontosabb meghatározását - olvasható a Bázeli Egyetem honlapján.

Tünetek, amelyek epilepsziára utalnak Magyarországon a lakosság 0,5-1 százaléka szenved a betegségben. Megmutatjuk, hogy mik a legjellemzőbb tünetei. Kattintson!

Kevesebb stresszel jár

A módszer előnye, hogy a gyógyszeres kezelés hatékonyságának nyomon követéséhez nincs szükség vérmintára - annak levétele ugyanis általában stresszes a gyerekek számára. Mivel a mintát nem kell laboratóriumba küldeni, az eredmények azonnal elérhetőek. "Olyasmi ez, mint az alkoholszonda, amit a rendőrök használnak, amikor megállítják az autósokat" - magyarázta Sinues, hozzátéve, hogy a leheletvizsgálatot végző berendezés sokkal nagyobb egy alkoholszondánál. "Mivel az alkohol magas koncentrációban van jelen a leheletben, ezért egy kis eszköz is elég a méréséhez. Az epilepsziások leheletvizsgálatánál azonban egy cseppet keresünk 20 úszómedencében" - így a szakember.

Görcsroham, eszméletvesztés - ezekkel is járhat az epilepszia. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Görcsroham, eszméletvesztés - ezekkel is járhat az epilepszia. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images

A leheletvizsgálat eredménye alapján a kutatók meg tudják állapítani, hogy az aktív anyagok megfelelő koncentrátumban vannak-e jelen a páciens szervezetében, és a kívánt hatással vannak-e a betegségre. A Communications Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új leheletvizsgálat az UKBB fiatal pácienseinél és a Zürichi Egyetemi Kórház felnőtt - referenciacsoportként használt - betegeinél is ugyanazt az eredményt hozta, mint a hagyományos vérvizsgálat.

Ezért fontosak a gyors eredmények

Mindez azt jelenti, hogy a vérvizsgálat mellett egy másik módszerrel is nyomon követhető az epilepsziás betegek kezelése, ami a kezelés során a páciens anyagcseréjével kapcsolatos információhoz segíti hozzá az orvosokat. A gyermekkórházakban különösen nagy jelentősége van a vizsgálati eredmények gyors elérhetőségének: a fiatal páciensek gyógyszerezését ugyanis folyamatosan változtatni kell, mivel a fejlődésükkel egyidejűleg az anyagcseréjük is változik. Sinues és kollégái célja, hogy a jövőben az általuk kifejlesztett módszert széles körben elérhetővé tegyék.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)