Meglepő felfedezés a Tourette-szindrómáról

A tourette-szindrómás gyerekek jobb tanulási képességekkel rendelkeznek, mint a tipikusan fejlődő gyerekek - derült ki az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar új kutatásából.

Hogyan lehet, illetve kell-e egyáltalán kezelni a Tourette-szindrómát? Részletek itt.

A Tourette-szindróma olyan idegrendszeri fejlődési zavar, amelyet legalább egy évig fennálló, több akaratlan izommozgást produkáló tikkelés jellemez. A tikkek önkéntelen, hirtelen és gyors mozdulatok és hangadások, amelyek legtöbbször 4-6 éves kor körül jelennek meg. A tünetek 10-12 éves korban erősödnek, majd serdülőkorban csökkennek. A Tourette-szindróma megállapításához több mozgásos és legalább egy hangadási tikknek kell egyszerre jelentkeznie.

Váratlan felfedezés született a Tourette-szindrómás gyerekekről
Váratlan felfedezés született a tourette-szindrómás gyerekekről

Meglepő teljesítményjavulás

Az ELTE honlapján megjelent hír szerint a kar Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány kutatócsoportja Németh Dezső vezetésével és Tárnok Zsanett, a Vadaskert Kórház klinikai szakpszichológusa részvételével azt vizsgálta, hogy mi jellemzi a tanulási és emlékezeti folyamatokat a Tourette-szindrómával kezelt gyerekeknél. A kutatás fókuszában az implicit, nem-tudatos tanulás állt, amely fontos szerepet játszik a mozgásos készségek (sport), a kognitív készségek (nyelv) és a szociális készségek elsajátításában.

A kutatócsoport kimutatta, hogy a 8-15 éves tourette-szindrómás gyerekek jobban teljesítenek a tanulási feladatokban, mint a kontrollcsoport tipikusan fejlődő tagjai. Ez azért is érdekes, mert az idegrendszeri fejlődési rendellenességekről korábban úgy gondolták, hogy csak negatív következményekkel és tünetekkel járnak, teljesítményjavulás pedig nagyon kevés esetben tapasztalható.

A kutatás az atipikus fejlődési zavarok megértéséhez, hosszabb távon pedig új diagnosztikus és terápiás eljárások kidolgozásához járul hozzá. A vizsgálat eredményei az agykutatók rangos tudományos folyóiratában, a Cortexben jelentek meg, de a magyar kutatásról a New Scientist tudományos ismeretterjesztő lap is beszámolt.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: