Megfejthették a skizofrénia rejtélyét

Az agyban lévő immunsejtek szerepet játszhatnak a skizofrénia kialakulásában - állapította meg egy friss ausztrál tanulmány.

A skizofrénia nem csupán egyetlen kórállapotot jelöl, hanem többféle, a pszichés működést érintő pszichotikus állapot összefoglaló neve. Közös jellemzőjük, hogy a beteg elveszíti realitásérzékét, emiatt pedig akarata, gondolatai és érzelmei szétesnek. Kialakulásukban több tényező is szerepet játszhat, de e kórképek kiváltó oka ezidáig ismeretlen volt. Ausztrál kutatók viszont a közelmúltban olyan immunsejteket azonosítottak az agyban, amelyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

Skizofréniára utalhat, ha meg tudja csiklandozni magát A csiklandozás az egyik legősibb emberi "tevékenység", mely segíti a kötődést, erősíti az emberi kapcsolatokat, és mással nem összehasonlítható nevetéshez vezet. Eddig úgy tudtuk, hogy nem tudjuk saját magunkat megcsiklandozni, egy új kutatás azonban cáfolta ezt, és a csiklandozást bizonyos neurológiai problémákkal is összefüggésbe hozta. Kattintson a részletekért!

Immunsejtek jelenthetik a megoldást

A skizofrénia kezelését célzó kutatások eddig nagyrészt három agysejtre összpontosított: a neuronokra, az azokat támogató gliális sejtekre, illetve az érfalakon megtapadó endothel sejtekre. A modern molekuláris technológiáknak köszönhetően azonban a kutatócsoport egy negyedik sejtcsoportot, a falósejteknek is nevezett makrofágokat is megvizsgálhatta.

Az agyban lévő immunsejtek szerepet játszhatnak a skizofrénia kialakulásában
Az agyban lévő immunsejtek szerepet játszhatnak a skizofrénia kialakulásában

A Molecular Psychiatry című szaklapban közzétett kutatás igazolta, hogy a skizofréniás betegek agyában az átlagosnál nagyobb mennyiségben találhatóak ezek az immunsejtek, így a betegség kialakulásával is összefügghetnek. Ezeknek a szerepéről már korábban is végeztek vizsgálatokat, akkor azonban arra jutottak, hogy a sejtek csak keresztülutaznak az érintett területeken, de jelentősen nincsenek befolyással az ott zajló folyamatokra.

A kutatásokat végző Dr. Cynthia Shannon Weickert személyesen is érintett, ikertestvérét ugyanis régóta kezelték sikertelenül skizofrénia miatt. Molekuláris biológiával is azért kezdett el foglalkozni, hogy megoldást találhasson a testvérét régóta kínzó betegségre. Elmondása szerint az eredmények új utakat nyithatnak a betegség kezelését célzó kutatások előtt.

Forrás: MedicalXpress

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció