Hajlékony szemhéj szindróma - mi köze az alvási apnoéhoz?

A hajlékony szemhéj szindróma (angolul floppy eyelid syndrome, tehát FES) kapcsolatba hozható az obstruktív alvási apnoé szindrómával - állítja egy brit kutatócsoport.

Amennyiben az orvos FES-t tapasztal, érdemes vizsgálódnia alvási apnoé irányába is - hívták fel a figyelmet a kutatók.

A tanulmány, mely az Ophthalmology áprilisi számában látott napvilágot, leírja az alvási apnoé és a FES közös faktorait, valamint azt, hogyan alakul ki a FES, illetve a diagnózis felállításához és a helyes kezelést illetően ad tanácsot az orvosok számára.

Az alvási apnoé ront az általános egészségi állapoton, valamint növeli az alvás közbeni oxigénhiány következtében kialakuló halál veszélyét. Az alvási apnoé olyan betegségekhez társul, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás.

Dr. Daniel G. Ezra és a londoni Moorfields Szemklinika munkatársai 102 beteget és 102 kontroll egyént vizsgáltak meg 1995 és 2008 között, és erős kapcsolatot találtak a FES és az alvási apnoé között: a FES-betegek körülbelül egyharmadánál állt fenn alvási apnoé is.

"Szignifikáns összefüggés volt a két állapot között, főként ha a számításba vettük a testtömegindexet (BMI) is. A FES a túlsúlyos, középkorú, férfibetegek között tűnt gyakorinak, de ez az eredmény nem volt szignifikáns" - tette hozzá Dr. Ezra.

A FES-ben a felső szemhéj gumiszerű megjelenést mutat, könnyen felemelkedik alvás közben, szabaddá téve a szem fehérjét, ami száraz, irritált szemhez vezet. A Moorfield munkatársai és más tanulmányok is felvetik, hogy a központi idegrendszer ébersége romlik az alvási apnoé során, és ezek a betegek nem ébrednek fel, ha légzésük lassul, vagy leáll, vagy amikor a szemhéj kerül stressz alá. Az apnoés emberek általában oldalt fekszenek, melynek következtében intenzív nyomás alá kerül az az oldali szemhéj. A beszámoló szerint alvás során alkalmazott oxigénmaszk a FES-t is megoldja.

A tanulmány megerősíti azt a korábbi eredményt, miszerint a FES a szaruhártya vékonyodását eredményezi, melynek következtében látási problémák alakulnak ki.

Egy másik vizsgálatban Dr. Ezra munkacsoportja 78 FES-beteget tanulmányozott, akiket szemsebészeti eljárással kezeltek, azonban a beavatkozás eredménye kevéssé volt maradandó. Dr. Ezra szerint a korábbi kutatásokkal való ellentmondás feloldására a követési idők különbségeit kell figyelembe venni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)