Furcsa eszköz segíthet a demens betegeken

Alzheimer-kórral és az időskori elbutulás egyéb formáival küzdő emberek számára fejlesztenek élethű robotkutyát Kaliforniában.

A legjobb kutyafajták idős embereknek - kattintson ide!

A demenciával élő betegek segítésére alkották meg a Jenny névre keresztelt robot labradorkölyköt, amelynek mozdulatai egy igazi kutya mozgását idézik. Az emberi érintésre reagáló robotkutya - amely egyelőre csupán prototípus - nem képes sétálni, hanem egy kiságyban fekszik, mozgatja a fejét, morog és csóválja a farkát.

demencia, Alzheimer-kór, időskori elbutulás, memóriazavarok, robotkutya, háziállat,
A robotkutya segít az elmagányosodás megelőzésében és a szorongás oldásában. Fotó: 123rf

Társat kaphatnak a demens betegek

A robotkutya elég élethű ahhoz, hogy társként szolgáljon a demenciával élők számára, akik állapotukból adódóan nem tudnának megfelelően gondoskodni egy élő állatról. A robot mozgását 16 motor irányítja, szenzorok révén reagál a hangparancsokra, valamint érzékeli az emberi érintést is.

Tom Stevensben 2011-ben született meg a robotkutya gondolata, amikor édesanyjánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. "A kezdetekben átélt nehéz napok közül messze az volt a legszörnyűbb, amikor el kellett vinnem a kutyáját" - mondta Stevens, felidézve, hogy a kétéves goldendoodle elkezdett agresszíven viselkedni édesanyja gondozójával.

Egy japán cég egyébként már 1999-ben előrukkolt a robotkutya ötletével. A mesterséges intelligenciára épülő robotkedvencekkel szemben azonban az fejlesztés nagyon élethű lett. Jenny nemrég mutatkozott be egy kaliforniai idősek otthonában, ahol a bentlakók egy része demenciával vagy az emlékezőképességet érintő egyéb betegségekkel küzd. "A kutya nagyon interaktív, csóválja a farkát, reagál, ha szólnak hozzá" - mondta Caroline Gibson, az intézmény szóvivője. A Jennyvel való foglalkozás mosolyt csal a bentlakók arcára és oldja a szorongásukat - tette hozzá. A tervek szerint a robotkutya 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: