Fejfájást okoz a nyár?

Nem sokan tudják, hogy míg az emberek többségének június 21. a nyár beköszöntének ünnepe, addig közel egy millió amerikainak a Föld a Nap felé fordulása miatt a cluster típusú fejfájások szezonja kezdődik el. Pedig így van.

Az emberek bioritmusa a Föld forgásával áll összefüggésben, ezért a cluster fejfájásra hajlamos emberekre ebben az időszakban könyörtelen fejfájások törhetnek rá.

Ezek a fajta fejfájások arról kapták a nevüket, hogy klaszterekben, vagy bizonyos időszakokban halmozottan jelentkeznek, és átlagos időtartamuk 30 perc és 3 óra közé esik. A cluster fejfájásban szenvedők mintegy 80 százalékában a fejfájások egy évben összesen körülbelül 12 hátig tartanak, és gyakoriságuk az évszakok váltásakor megnő. A férfiak négyszer nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek cluster fejfájásban, mint a nők, ami épp ellenkezője a migrén előfordulásában látható tendenciának.

Van, akinek a nyár egyenlő a fejfájással

"Az "öngyilkos fejfájásnak" is nevezett cluster fejfájás olyan neurológiai rendellenesség, amelyet a szem körül és mögött jelentkező kínzó fájdalom jellemez" - magyarázta Brian M. Grosberg, az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem Montefiore Fejfájáskutató Központjának igazgatója. "Ez az egyik legfájdalmasabb betegség, amit egy ember megtapasztalhat. Amikor a betegek cluster típusú fejfájással fordulnak hozzánk, gyakran megosztják velünk, hogyan befolyásolja állapotuk a személyes és a szakmai életüket is, és hogy az érzés miatt gyakran úgy érzik, nem sokáig bírják."

A Montefiore Fejfájáskutató Központ az első kutatóintézet volt a világon, amely kifejezetten a fejfájásokra szakosodott. A területen végzett folyamatos kutatásoknak köszönhetően munkatársai felfedték, hogy az évszakok változása és a cluster fejfájás közötti összefüggés miatt a betegséget gyakran tévesen szinusz fejfájásként diagnosztizálják. A diagnosztizálás fejlesztése és az orvos-beteg együttműködés javítása érdekében a központ munkatársai azt javasolják, hogy a fejfájásoktól szenvedő betegek vezessenek részletes fejfájásnaplót.

Azoknak pedig, akik meg szeretnék előzni a cluster fejfájást, illetve minimálisra szeretnék csökkenteni a fejfájás tüneteinek súlyosságát, dr. Grosberg a következőket javasolja:

  • Kerüljék az alkoholfogyasztást és dohányzást a cluster fejfájások jelentkezésének időszakaiban.
  • Beszéljenek orvosukkal melatonin hormon szedéséről, amely segít az alvás-ébrenlét ciklusok szabályozásában, és helyreállítja a cluster fejfájással valószínűleg kapcsolatban álló egyensúlyhiányokat a testben.
  • Beszéljenek orvosukkal 100 százalékos oxigén alkalmazásáról.
  • Kérjenek orvosuktól vényköteles fejfájás-csillapító gyógyszert. A verapamil hatóanyagú készítmények például hatékonyak lehetnek cluster fejfájás esetén.
  • Kérjenek tanácsot egy fejfájáskutató specialistától. Mivel a cluster fejfájás kezelése rengeteg próba szerencse alapú kísérletezéssel jár, fontos, hogy a betegek őszinték és nyíltak legyenek orvosukkal.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: