Ezért jó, ha optimista a párunk

Egy friss tanulmány szerint rózsásabbak lehetnek a kilátásai annak, aki optimista házastárssal él együtt.

Derűlátónak lenni nemcsak kellemesebb a borúlátásnál, hanem komoly egészségügyi előnyöket is hozhat a házasságba. Egy új tanulmány szerint ugyanis azok, akik optimista házastárssal élnek együtt, egészségesebb életre számíthatnak, ráadásul védettebbé válhatnak a demencia, azAlzheimer-kórés az időskori kognitív hanyatlás ellen is.

boldog párkapcsolat, párkapcsolat, optimizmus, nyugodtság, egészséges szokások, memóriaromlás, hosszabb élet, kognitív képességek
boldog párkapcsolat, párkapcsolat, optimizmus, nyugodtság, egészséges szokások, memóriaromlás, hosszabb élet, kognitív képességek

Az optimizmus meglepő előnye

Egy kutatás kapcsolatot talált a világszemlélet és az alvásminőség között. A részletekért kattintson ide!

A kutatók mintegy 4500 heteroszexuális házaspárt követtek nyomon nyolc éven át, és időnként megvizsgálták az alanyok mentális állapotát. A tudósok arra jöttek rá, hogy az optimista házastárssal élők sokkal jobban teljesítettek a kognitív teszteken. Ez a kutatók szerint az egészségesebb szokásoknak, illetve kevésbé a stresszes otthoni környezetnek köszönhető. Egy derülátó ember ugyanis nemcsak saját egészségére figyel oda jobban, hanem a társát is megpróbálja győzködni, hogy köretnek salátát válasszon, vegye be a vitaminját vagy a gyógyszereit, illetve mozogjon rendszeresen - esetleg menjenek együtt edzeni.

Sok időt töltünk a párunkkal, ezért akinek a párja derülátó és egészséges, az a saját életében is hasonló hatásokra számíthat: rózsásabb jövő és hosszabb élet várhat rá, ráadául a kognitív betegségek is elkerülhetik - hangsúlyozta William Chopik, a tanulmány egyik társszerzője.

Némi kognitív hanyatlás természetesen mindenkinél jelentkezik idősebb korban, de a fenti tanulmány szerint a kevésbé optimista párral élők sokkal meredekebb lejtmenetre számíthattak memóriájukat és mentális állapotukat illetően. A szakemberek szerint azonban a derülátás fejleszthető, és érdemes is dolgozni rajta - nemcsak saját magunk, hanem a párunk egészsége érdekében is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció