Ezek a migrénes fejfájás tünetei

Milyen tünetek jelezhetik előre a migrént, miben különbözik az egyszerűbb fejfájástól? Előre jelezhető valamilyen módon, ha közeledik a roham?

Váratlanul tör elő - vagy mégsem?

Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy csupán a migréntől szenvedők 4 százaléka volt képes arra, hogy pontosan megjósolja, mikor következik be az újabb migrénes roham, 20 százalékuk körülbelül 3 napos intervallumon belül tudta meghatározni. A napszakot, amikor a migrén lesújt, már a válaszadók 47 százaléka találta el. A legjobb eredménnyel (70 százalékos arányban) a migrénes fájdalom helyét tudták megjósolni.

Úgy tűnik tehát, hogy a következő roham idejét nehéz előre megjósolni. Azt viszont jó tudni, hogy vannak kiváltó tünetek, baljós előjelek, amelyeket ismernek az orvosok és betegek is, és legalább néhány órával a migrén kitörése előtt fel lehet készülni a fájdalomra. Nézzük tehát a baljós előjeleket!

Figyelem - roham várható!

A fejfájást megelőzi egy "figyelmeztető szakasz", melynek hossza pár óra, de akár pár nap is lehet. Ezalatt például hangulatváltozást, nyugtalanságot vagy letargiát, ásítozást, depressziós tüneteket vagy izgatottságot, étvágytalanságot, erős szomjúságot tapasztalnak a migrénesek. Ezt követi az aura fázisa, amely 5-től körülbelül 60 percig tart. Ekkor látászavar, neurológiai tünetek jelentkeznek.

Fejfájás vagy migrén? Töltse ki a tesztet!

Az aura jelensége (melyről az érintettek körülbelül ötöde számol be) közvetlenül a hevesfejfájáselőtt jelentkezik: a látászavart csillámló karikák megjelenéseként, változó lokalizációjú látótér-kiesésként, homályos látásként írják le a betegségtől szenvedők. Ezt tetézheti féloldali végtaggyengeség, zsibbadás, beszédzavar és szédülés. Ezek a tünetek körülbelül 10-20 percig állnak fenn, és a heves fejfájás kialakulásakor már nem észlelhetők. Előre jelezheti a migrént a hangok (hangos zaj) kerülése, a sápadtság, az émelygés.

Érdekes, hogy a Cincinatti Gyermekgyógyászati Központ kutatói összefüggést találtak a menstruáció és a migrén között. A lányok és fiatal nők arról számoltak be, hogy migrénes fejfájásuk általában a menstruáció előtti két nap és amenstruációutáni három nap közti időszakban kezdődik. Tehát ha ebben az időszakban baljós előjeleket tapasztal a migrénes, akkor számítson egy közelgő rohamra.

Furcsa eredményt hozott az a kutatás is, amely azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés a bőr érzékenysége és a kezdődő rohamok között. Kiderült, hogy a migrénes fejfájással küszködő emberek egy részének gyakran túlzottan érzékeny a bőrük, fájdalmat érezhetnek olyan hétköznapi tevékenységeik során, mint a fésülködés, a nyaklánc- és fülbevaló-viselés. Az Amerikai Neurológus Akadémia által végzett tanulmányban olvasható az is, hogy a bőr túlérzékenységének észlelése után a migrén további súlyosbodására, afájdalomsűrűbb előfordulására panaszkodtak az érintettek.

A migrén tünetei

Leggyakoribb tünetek: lüktető fejfájás, fény- és zajérzékenység, hányinger, hányás és letargia. A migrénnek két fajtáját különböztetik meg: az aurásat és aura nélkülit. Az aurás migrén a betegek (vagy esetek) körülbelül 20 százalékára jellemző.

Az aura nélküli migrén tünetei közé tartozik a 4-72 óráig tartó fejfájás hányingerrel, hányással, illetve fény és hangérzékenységgel. Ezenkívül jelentkezhet a féloldali lokalizációjú fejfájás, , mely lehet pulzáló jellegű. A fájdalom lehet olyan erős, hogy a napi tevékenységet lehetetlenné teszi. Fizikai aktivitás fokozhatja a fájdalmat.

A migrén oka, tünetei, diagnózisa, kezelési módok

Maga a fejfájás hossza 4 óra és 3 nap között változhat. A betegségtől szenvedők az alábbi tünetekkel jellemzik a migrént: lüktető, elviselhetetlen, esetleg féloldali. Az szinte általános, hogy ilyenkor a migrénes sápadt, kerüli a hangos és fényes helyeket, émelyeg.

Jó tudni Azok a nők, akik gyakran szenvednek migrénes fejfájásoktól, sokkal inkább érzik magukat lehangoltnak, fáradtnak a hétköznapokban, mint nőtársaik - figyelték meg amerikai kutatók. A migrénesek 37 százaléka évente több mint 5 napot hiányzik a munkahelyéről (iskolából) a migrén miatt. A betegség által érintettek fele nem éjszakázhat, 40 százaléka nem ihat alkoholt. 58 százalékuk mondta azt, hogy a migrén a szexuális életét is hátrányosan érinti. Az aktív fázist követi az úgynevezett oldódás, ebben az időszakban gyakran jót tesz az alvás. A felépülés (vagy lábadozás) szakasza pedig napokig is eltarthat, jellemzi a "másnaposság érzése" vagy a "megsemmisülés érzés". Mindez gyakran hasonlít az első szakaszra - tehát olyan, mintha újra kezdődne az egész...

A két leggyakoribb migrénfajta (az aurás és az aura nélküli) mellett a szakirodalom ismeri még a gyermekkori periodikus szindrómát, a retinális (látóhártyát érintő) migrént, a szövődményes migrént, a migrén kiváltotta gutaütést és van egy olyan osztály is, hogy "valószínűsíthető migrén".

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció