A gyanús női fejfájás

A nőket gyakrabban kínozza fejfájás, mint a férfiakat. Ennek oka pedig valóban a nők hormonháztartásában keresendő. A fejfájós nők helyzete viszont sokat javulhat terhesség idején, s később, a változókor elmúltával is.

A férfiak néha vállrándítással intézik el párjuk fejfájós panaszait. Nos, nem célunk a párkapcsolatok problémáit a hormonokra hivatkozva szőnyeg alá söpörni, és nem állítjuk, hogy az nem játszhat közre. Ebben az esetben többnyire kettőn áll a vásár. Most csupán a bizonyíthatóan hormonális eredetű panaszoknak szenteljük figyelmünket.

A nőket a migrénes vagy migrénszerű fejfájásra hajlamosítja a nemi hormonok szintjének havi ciklussal párhuzamosan történő változása. Az ösztrogén hormon vérszintjének - menstruáció előtti - leesése kifejezetten afejfájáskiváltó faktorai közé tartozik.

Mindent a migrénről A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. Mit kell tudni róla?

A statisztikák világosan megmutatják, hogy a kamaszkor előtt a lányok csak annyira fejfájósak, mint a fiúk. Első menstruációjuk beköszöntével azonban - márpedig ez normál esetben még ma sem jelenti a rendszeres nemi élet elkezdését, és az ezzel esetlegesen beköszöntő szexuális problémák jelentkezését - mintegy háromszor annyit kezd fájni a fejük, mint fiú kortársaiknak. A változókor után enyhülnek a panaszok, ekkor már "csak" kétszer annyit kínozza a nőket a fejfájás, mint a férfiakat.

A hormonszint-változás természetesen nem az egyetlen oka a migrénnek. Genetikai okok, egyéni érzékenység, az idegi hírvivő molekulák anyagcseréjének különbségei, az agytörzsben azonosított centrumok működései, esetleges érfejlődési rendellenességek határozzák meg az egyéni hajlamot. Nem mellékes a mindennapi feszültségek kezelése, a fáradtság, álmatlanság sem. Ezek természetesen - hormonoktól függetlenül is - hozzájárulhatnak a fejfájáshoz.

Duplán nehéz napok

A migrénes nők 14 százalékánál a rohamok bizonyítottan a ciklushoz kötődnek. Ezek általában nem járnak bevezető tünetekkel, azaz aura nélkül köszöntenek be. Jellegzetes tünetei: lüktető, nyomó, átható, közepes-erős fejfájás. Afájdalomáltalában a fej egyik oldalán jelentkezik, ritkábban váltakozó, és 4-72 órán keresztül érezhető. A fejfájást rosszullét, émelygés, hányinger, hasmenés, erős vizelési inger, fokozott zaj-, szag- és fényérzékenység kíséri. A nehéz napok közeledtével - pontosabban rendszerint mintegy két nappal előtte -jelentkezik a jellegzetes nyomás a fejben, és legkésőbb két nappal utána szűnik meg.

Szükségszerű-e a migrén?

Kezelése nem különbözik a normál migrénétől. Enyhe és közepesen erős migrénes fejfájásra a recept nélkül beszerezhető szerek adhatnak enyhülést, amelyek közül egyet, a leghatékonyabbat célszerű kiválasztani: acetylsalicylsav, paracetamol, ibuprofen vagy diclofenac.

A menstruációhoz kötődő migrénnél figyelembe kell venni, hogy az elhúzódó lehet, tehát hosszú hatású gyógyszerek a legalkalmasabbak ellene. Erős rohamnál már csak recept ellenében kapható szerek segítenek: ergotamin, dihydroergotamin vagy triptán, amelyek a hányingert is csökkentik. Közülük a triptán különösen alkalmasnak bizonyult a "női" migrénre.

Ha előre tudható a migrénes fájdalmak jelentkezése, meg lehet-e előzni őket? Valamelyest igen! Nagyobb, napi 360 mg mennyiségű magnézium bevételével a roham enyhíthető. A fogamzásgátlók szedésére vonatkozóan nincsenek egyértelmű eredmények, hogy ezek csökkentenék vagy fokoznák a kínokat, de van olyan tapasztalat is, hogy a fogamzásgátlók szedőinek fejfájását nehezebb csillapítani. Hasznos lehet konzultálni a nőgyógyásszal.

Amire oda kell figyelni

A fiatal nők figyelmébe ajánljuk azt a felismerést, hogy a 45 éves kor alatt rendszeresen jelentkező migrén némileg fokozza a trombózis és a stroke kockázatát, amit aztán afogamzásgátlótovább fokozhat. A dohányosoknál a veszély akár 10-szeresére is emelkedhet. Tehát aranyszabály: a fogamzásgátlót szedő migrénes nő ne dohányozzon!

A terhesség enyhíti a migrént, de nem feltétlenül végérvényesen. Azok a nők azonban, akik kifejezetten a várandós időszakban kénytelenek szembesülni a migrénnel, mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert fejfájásuk terhességi magasvérnyomást vagy egyéb problémát jelezhet. Megelőzésként, kezelésként ilyenkor is ajánlható a nagy dózisú magnézium. A várandós és szoptatós kismamák a fájdalomcsillapítást beszéljék meg nőgyógyászukkal.

Sajnos a változókor nem mindenkinél - csak alig több mint a nők felénél - hoz pozitív változást. A többieknél akár a migrén rosszabbodása sem kizárt, ahogy az sem, hogy valakinél csak ekkor kezdődnek a fejfájós évek. Rosszabbodás esetén segíthet a hormonpótló kezelés. A petefészek és méheltávolító-műtét semmiképp sem csökkenti, inkább növeli a panaszokat. Végül megint csak megállapíthatjuk, hogy elődeink bölcsek voltak, amikor amenstruációidőszakát nem tartották alkalmasnak a szexuális életre - a nők ekkor tisztátalannak számítottak. Mennyi meggondolás rejlik a rendelkezés mögött! Nem csak a nőket védi, de a házastársi kapcsolatot is, ha a felek megtanulják fegyelmezetten kezelni a nehéz időszakokat, óvni a másikat, egymás érdekeit nézni!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció