A gyanús női fejfájás

A nőket gyakrabban kínozza fejfájás, mint a férfiakat. Ennek oka pedig valóban a nők hormonháztartásában keresendő. A fejfájós nők helyzete viszont sokat javulhat terhesség idején, s később, a változókor elmúltával is.

A férfiak néha vállrándítással intézik el párjuk fejfájós panaszait. Nos, nem célunk a párkapcsolatok problémáit a hormonokra hivatkozva szőnyeg alá söpörni, és nem állítjuk, hogy az nem játszhat közre. Ebben az esetben többnyire kettőn áll a vásár. Most csupán a bizonyíthatóan hormonális eredetű panaszoknak szenteljük figyelmünket.

A nőket a migrénes vagy migrénszerű fejfájásra hajlamosítja a nemi hormonok szintjének havi ciklussal párhuzamosan történő változása. Az ösztrogén hormon vérszintjének - menstruáció előtti - leesése kifejezetten a fejfájás kiváltó faktorai közé tartozik.

Mindent a migrénről A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. Mit kell tudni róla?

A statisztikák világosan megmutatják, hogy a kamaszkor előtt a lányok csak annyira fejfájósak, mint a fiúk. Első menstruációjuk beköszöntével azonban - márpedig ez normál esetben még ma sem jelenti a rendszeres nemi élet elkezdését, és az ezzel esetlegesen beköszöntő szexuális problémák jelentkezését - mintegy háromszor annyit kezd fájni a fejük, mint fiú kortársaiknak. A változókor után enyhülnek a panaszok, ekkor már "csak" kétszer annyit kínozza a nőket a fejfájás, mint a férfiakat.

A hormonszint-változás természetesen nem az egyetlen oka a migrénnek . Genetikai okok, egyéni érzékenység, az idegi hírvivő molekulák anyagcseréjének különbségei, az agytörzsben azonosított centrumok működései, esetleges érfejlődési rendellenességek határozzák meg az egyéni hajlamot. Nem mellékes a mindennapi feszültségek kezelése, a fáradtság, álmatlanság sem. Ezek természetesen - hormonoktól függetlenül is - hozzájárulhatnak a fejfájáshoz.

Duplán nehéz napok

A migrénes nők 14 százalékánál a rohamok bizonyítottan a ciklushoz kötődnek. Ezek általában nem járnak bevezető tünetekkel, azaz aura nélkül köszöntenek be. Jellegzetes tünetei: lüktető, nyomó, átható, közepes-erős fejfájás. A fájdalom általában a fej egyik oldalán jelentkezik, ritkábban váltakozó, és 4-72 órán keresztül érezhető. A fejfájást rosszullét, émelygés, hányinger, hasmenés, erős vizelési inger, fokozott zaj-, szag- és fényérzékenység kíséri. A nehéz napok közeledtével - pontosabban rendszerint mintegy két nappal előtte -jelentkezik a jellegzetes nyomás a fejben, és legkésőbb két nappal utána szűnik meg.

A hormonok miatt gyakrabban fájhat a nők feje

A hormonok miatt gyakrabban fájhat a nők feje

Szükségszerű-e a migrén?

Kezelése nem különbözik a normál migrénétől. Enyhe és közepesen erős migrénes fejfájásra a recept nélkül beszerezhető szerek adhatnak enyhülést, amelyek közül egyet, a leghatékonyabbat célszerű kiválasztani: acetylsalicylsav, paracetamol, ibuprofen vagy diclofenac.

A menstruációhoz kötődő migrénnél figyelembe kell venni, hogy az elhúzódó lehet, tehát hosszú hatású gyógyszerek a legalkalmasabbak ellene. Erős rohamnál már csak recept ellenében kapható szerek segítenek: ergotamin, dihydroergotamin vagy triptán, amelyek a hányingert is csökkentik. Közülük a triptán különösen alkalmasnak bizonyult a "női" migrénre.

Ha előre tudható a migrénes fájdalmak jelentkezése, meg lehet-e előzni őket? Valamelyest igen! Nagyobb, napi 360 mg mennyiségű magnézium bevételével a roham enyhíthető. A fogamzásgátlók szedésére vonatkozóan nincsenek egyértelmű eredmények, hogy ezek csökkentenék vagy fokoznák a kínokat, de van olyan tapasztalat is, hogy a fogamzásgátlók szedőinek fejfájását nehezebb csillapítani. Hasznos lehet konzultálni a nőgyógyásszal.

Amire oda kell figyelni

A fiatal nők figyelmébe ajánljuk azt a felismerést, hogy a 45 éves kor alatt rendszeresen jelentkező migrén némileg fokozza a trombózis és a stroke kockázatát, amit aztán a fogamzásgátló tovább fokozhat. A dohányosoknál a veszély akár 10-szeresére is emelkedhet. Tehát aranyszabály: a fogamzásgátlót szedő migrénes nő ne dohányozzon!

A terhesség enyhíti a migrént, de nem feltétlenül végérvényesen. Azok a nők azonban, akik kifejezetten a várandós időszakban kénytelenek szembesülni a migrénnel, mindenképpen forduljanak orvoshoz, mert fejfájásuk terhességi magasvérnyomást vagy egyéb problémát jelezhet. Megelőzésként, kezelésként ilyenkor is ajánlható a nagy dózisú magnézium . A várandós és szoptatós kismamák a fájdalomcsillapítást beszéljék meg nőgyógyászukkal.

Sajnos a változókor nem mindenkinél - csak alig több mint a nők felénél - hoz pozitív változást. A többieknél akár a migrén rosszabbodása sem kizárt, ahogy az sem, hogy valakinél csak ekkor kezdődnek a fejfájós évek. Rosszabbodás esetén segíthet a hormonpótló kezelés. A petefészek és méheltávolító-műtét semmiképp sem csökkenti, inkább növeli a panaszokat. Végül megint csak megállapíthatjuk, hogy elődeink bölcsek voltak, amikor a menstruáció időszakát nem tartották alkalmasnak a szexuális életre - a nők ekkor tisztátalannak számítottak. Mennyi meggondolás rejlik a rendelkezés mögött! Nem csak a nőket védi, de a házastársi kapcsolatot is, ha a felek megtanulják fegyelmezetten kezelni a nehéz időszakokat, óvni a másikat, egymás érdekeit nézni!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)