Azonosították a demencia új típusát

Amerikai kutatók a demencia új típusát azonosították, amelynek tünetei hasonlítanak az Alzheimer-kór jeleihez.

Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is ademenciaegy másik formájában szenvedhet - írta a BBC hírportálja. A most azonosított kór (LATE) leginkább a 80 év felettieket érinti. Ebben a korcsoportban öt ember közül egy szenved a betegségtől. A tudósok több ezer elhunyt mintáit elemezve ismerték fel az új kórt. Időnként csak a halál után lehet a demencia jeleit az agyban megfigyelni, nincs olyan teszt, amelyik kimutatná.

demencia, demenciakutatás, elbutulás, agy, agyműködés, neurológia, Alzheimer-kór,
Az elbutulásra jelenleg nincs hatásos kezelés. Fotó: 123rf

Új gyógymódok kifejlesztése a cél

A demencia tüneteiről és kezelési lehetőségeiről itt olvashat!

A LATE-re a TDP-43 nevű fehérjék agyi felhalmozódása jellemző, míg az Alzheimer-kórnál két másik fehérje, az amiloid és a tau lerakódását mutatják ki. A tudósok régóta nagy erőkkel keresik a gyógymódot, ám a betegség sok oka és típusa miatt eddig eredménytelen volt a munka, az elbutulásra jelenleg sincs hatásos kezelés. Az új kór jobb megismerése viszont a kutatók szerint új gyógymódok kifejlesztéséhez vezethet.

Az Alzheimer-kórról mindenki tudja, hogy elbutulást okoz, ám más betegségek is állhatnak a tünetek hátterében. Amit mi LATE-nek neveztünk, az egyik leggyakoribb az okok közül. Sok a tennivaló, terápiákat kell kidolgozni rá, és a mi munkánk jelentheti a kiinduló pontot - magyarázta Pete Nelson, a tanulmány vezető szerzője. Robert Howard, a University College London tudósa szerint "valószínűleg ez az utóbbi öt év legfontosabb tanulmánya a demencia kutatásában".

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)