A tulipánok ereje

1997-ben a WHO április 11-ét a Parkinson-betegek világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet arra a több mint 6 millió emberre, akik a világon együttélnek ezzel a betegséggel. A világnapon az érintettek tulipánültetéssel emlékeznek meg a kórról.

Világnapon virágnap

Hazánkban a Parkinson-betegek száma kb. 20000-re tehető. Őket képviseli a Delta Parkinson Egyesület, mely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A világnap alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykertben virágültetéssel emlékeznek meg erről az idegrendszeri betegségről, míg Pécsett egy egész napos konferencia került megrendezésre, melyen részt vett Prof. Dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudomány Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója. Mindkét eseményre elfogadta a meghívást Müller Katalin és ifj. Papp László is.

Mindent a betegekért

A World Parkinson's Disease Day - vagyis a Parkinson-betegek Világnapja - James Parkinson, angol háziorvos születésnapjára esik. Ő volt, aki elsőként írta le a Parkinson-kór tüneteit. Így minden évben április 11-én emlékeznek meg az érintettekről. A hazai betegeket segítő Delta Parkinson Egyesület 10 éve azon igyekszik, hogy a hozzájuk fordulóknak megadhasson minden emberi és szakmai segítséget. Mivel ez a neurológiai betegség a tudomány mai állása szerint még nem gyógyítható, kezelésében szinte elengedhetetlen a gyógyszeres terápia alkalmazása. A kezelés eredményességét tekintve a folyamatos mozgásterápián túl szükséges a betegek lelkiállapotának gondozása is. Ebben jelent nagy segítséget a sorstársi közösség ereje, a közös programok, foglalkozások, és nem utolsó sorban a család odafigyelése, szerető gondoskodása.

A virágültetés szimbóluma

Április 11-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben az egyesület betegei egy-egy virág elültetésével kívánták szemléltetni a Parkinson-kórral vívott küzdelmüket. A virág elültetéséhez szükséges finom mozdulatok számukra óriási nehézséget jelentenek, mégis megpróbálták, hiszen bizonyítani akartak. Tavaly az egyesület kezdeményezésére indult a "Fogom a kezed" pályázat, melyet az Európai Parkinson Szövetség (EPDA) is elismerésében részesített. 2008 folyamán programsorozat keretében látogatnak el a vidéki nagyvárosokba, hogy az ottani betegtársakkal találkozzanak, és ellássák őket aktuális és hasznos tanácsokkal, információkkal.

Rendezvénysorozat az érintettekért

A rendezvénysorozathoz csatlakozott Müller Katalin, aki már tavaly is aktívan részt vett az egyesület munkájában, gondoskodott a tagok mozgásterápiájáról, illetve részt vett a pályázatok elbírálásában is. Új segítője a "csapatnak" ifj. Papp László, egykori legendás ökölvívó bajnokunk fia, aki a családtag nézőpontjából beszél a Parkinson-kórról.

Április 12-én Pécsett a Palatinus Hotelben világnapi szimpózium került megrendezésre. Itt elismert neurológusok és szakemberek tájékoztatták a résztvevőket a Parkinson-kór kezelésének lehetőségeiről, legújabb módjairól.

A betegek és családtagjaik tájékozódhattak többek között arról is, hogy a kezelés során az első lépés az agy dopamin-szintjének emelése, melynek érdekében levodopa kezelést alkalmaznak. (Mivel maga a dopamin nem jut be az agyba, levodopa formában adagolják amely be tud lépni az agyba és ott dopaminná alakul.) Ez néhány évig tünetmentességet eredményez, de a hatásrövidülés (wearing off) bekövetkezésekor egyre gyakrabban és egyre nagyobb dózisban szükséges a gyógyszer bevétele. Ekkor az állapot szinten tartásához levodopa és enzimgátlók segítségére van szükség. A Parkinson-kórral kapcsolatos kutatások még ma is folynak, a tavalyi évben orvosi Nobel-díj is született a betegség legújabb kezelési eredményei kapcsán.

Forrás:
A "Fogom a kezed" Alapítvány sajtóanyaga

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés