A Parkinsonos betegek állapota így javítható

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen. A Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

A Parkinson-kór jellegzetes tünetei gyógyszeres terápiával kezdetben jól csökkenthetők, de a betegség előrehaladásával (általában négy-hat év elteltével) ennek hatékonysága csökken. A világon 2005, Szegeden pedig 2011 óta alkalmazott mélyagyi stimulációs műtéti eljárással - amely az adott agyterület elektromos ingerlését jelenti egy beültetett eszközzel - azonban komoly javulás érhető el. A beavatkozásnak köszönhetően jelentősen fellendül a páciens életminősége, valamint csökkenthető, esetenként el is hagyható a gyógyszeres kezelés - közölte Klivényi Péter, az SZTE Neurológiai Klinikájának igazgatója.

Parkinson-kór, agyműtét, javulás, mélyagyi stimuláció, SZTE
Parkinson-kór, agyműtét, javulás, mélyagyi stimuláció, SZTE

Jelentős előrelépés a kór kezelésében

Parkinson-kórban szenved a rocklegenda - kattintson a részletekért!

A napokban elvégzett műtét során egy idős, előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek egy olyan eszközt ültettek be, amely a korábbi rendszerekhez képest nemcsak stimulálásra, hanem az agyi elektromos aktivitás detektálására és rögzítésére is alkalmas. Ezáltal az orvosok valós időben juthatnak adatokhoz az agy aktuális működéséről, annak változásáról, és így következtetéseket vonhatnak le a kezelés hatékonyságáról. Ezáltal pontosabban beállítható a stimuláció vagy a gyógyszeres terápia - magyarázta a professzor.

A beavatkozást az SZTE tavaly októberben átadott hibrid műtőjében végezték el egy olyan neuronavigációs és képalkotó rendszerrel, amely lényegesen lerövidíti az operáció időtartamát, és a beavatkozás az ébren lévő beteg számára is könnyebben elviselhetőbbé válik.

Jelenleg mintegy 20 ezer Parkinson-kóros páciens él Magyarországon, és 15-20 százalékuknál indokolt lenne egy ilyen beavatkozás. Az érintettek fele azonban nem vállalja azt - elsősorban az agyi műtéttől valófélelemmiatt

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés