Rusvai: bármelyikünket utolérheti a flurona

A flurona bárkit utolérhet, ezért is fontos, hogy mindenki beoltassa magát koronavírus ellen, míg főleg a rizikócsoportba tartozók lehetőleg az influenza elleni vakcinát is vegyék fel, figyelmeztetett Rusvai Miklós virológus. A szakember az egyre nagyobb teret nyerő omikron variánsról is elárult egy fontos információt.

Néhány napja derült ki, hogy egy új betegségegyüttest találtak Izraelben, ami egyesíti magában a koronavírust és az influenzát. A fluronának elkeresztelt tünetegyüttest azóta már egy magyarországi laborban is azonosították. Rusvai Miklós a fluronával kapcsolatban az Inforádiónak elmondta: az elnevezés félrevezető, hiszen szó sincs egy újfajta vírusról, főleg nem egy új mutánsról, hanem csak arról, hogy ugyanabban a páciensben egyidejűleg fertőzést okozott az influenzavírus és a koronavírus.

A korona- és az influenzavírus együttes fertőzése sokkal súlyosabb betegséggel járhat.
A korona- és az influenzavírus együttes fertőzése sokkal súlyosabb betegséggel járhat. Fotó: Getty Images

Nem egy dupla vírus terjed tovább

Mint arra a szakember rámutatott, a virológiában ez a jelenség ismert, az úgynevezett szinergista vagy felerősítő hatásról van szó. "Nem újdonság, adott esetben a két vírus együttes fertőzése sokkal súlyosabb betegséggel járhat, mintha külön-külön fertőzik az embert" - emelte ki Rusvai, aki hozzátette: ez nem is jelenti azt, hogy egy fluronás már egy ilyen dupla vírussal fertőzheti tovább a környezetét.

18 percenként megölt egy magyart a COVID-19.

"Ez teljesen függetlenül terjed tovább egymástól, hiszen mind a két vírus légzőszervi úton terjed, általában szezonális, csak idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki egy végzetes formája. Bármelyikünket utolérheti, és ezért is mondjuk, hogy tessék oltatni magunkat a koronavírus ellen, míg főleg a rizikócsoportba tartozó emberek, az idősek, az immunhiányosak, a kismamák lehetőleg mind a két vírus ellen oltassák magukat, hiszen ők fokozottan kitettek mind ezek kártételének" - így a virológus.

Rusvai Miklóst az omikron variánsról is kérdezték, egészen pontosan arról, valóban meg tudja-e kerülni a gyorsteszteket. A szakember úgy válaszolt, hogy az új mutáns a gyorstesztek közül azokat tudja kikerülni, amelyek a tüskefehérje kimutatásán vagy a tüskefehérje elleni antitestek kimutatásán alapulnak.

A legfrissebb kutatások szerint az új koronavírus omikron variánsa nagyobb arányban fertőzi meg a felső légutak, mint a tüdő sejtjeit, összehasonlítva a vírus korábbi változataival. Szakértők szerint, bár ezek még csupán korai eredmények, de mindenképpen biztatóak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)