Ölelkezzen! Hatásos a vírusok ellen!

HáziPatika

Amikor úgy érezzük, a dolgok kilátástalanok, jólesik egy szerető ölelés. Egy új kutatás most azt is bebizonyította, hogy az ölelésnek nemcsak lélekemelő, de egészségmegőrző hatása is van: jót tesz a vírusok és a megfázás ellen is!

Öleléssel a vírusok ellen?

Sheldon Cohen és kollégái, a pittsburgh-i Mellon Egyetem kutatói egy vizsgálatban 2014-ben azt találták, hogy az ölelkezés és a társas környezet által nyújtott támogatás csökkenti a vírusos megbetegedések kockázatát - számolt be a Medical News Today.
Akit megölelnek, védettebb a vírusok ellen, ölelés vírusfertőzés baktériumok nátha influenza
Akit megölelnek, védettebb a vírusok ellen
Az ölelés jó fokmérője a társas környezet támogatásának: igen közeli és jó viszonyt feltételez két személy között. Korábbi vizsgálatokból az már kiderült, hogy azok, akik állandó konfliktusban állnak a környezetükkel, hajlamosabbak elkapni a vírusokat, míg akik jól megvannak társaikkal, és támogató közegben élnek, meg vannak óvva a stressz, a szorongás és a depresszió okozta fizikai tünetektől, például a fertőzésektől.

Aki stresszel, védettebb

Ha valakit sok stressz ér, sokkal védtelenebb a vírusfertőzésekkel szemben. "Azt vizsgáltuk meg, hogy a támogató társas közeg érzékelhetősége - ami például az ölelésekben nyilvánulhat meg - szintén eredményesen óv-e meg a fertőzésektől" - magyarázza a vizsgálat célját Cohen. A vizsgálatban 404 fő vett részt; nekik egy kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatosan, hogy mennyire érzik támogatónak a saját társas kapcsolataikat.

Ezen kívül a részvevőket 14 egymásutáni estén felhívták telefonon, és megkérdezték tőlük, hogy az adott napon milyen konfliktusaik voltak, és hogy hány ölelést kaptak aznap. Ezek után a részvevőket karanténba zárták, és a megfázást okozó vírusnak tették ki őket. Közben a kutatók azt vizsgálták, kinél mikor jelennek meg a betegség mely tünetei.

A tünetek is enyhébbek lehetnek

A vizsgálatban azt találták, hogy azok, akiknek voltak konfliktusaik, de támogató szociális környezetről számoltak be, kevésbé fertőződtek meg a vírussal. Az is kiderült, hogy az eseteknek körülbelül a harmadában a pozitív hatásért az ölelések voltak felelősek. Ráadásul azok, akik megfertőződtek ugyan, de támogató társas közegben éltek, és rendszeresen kaptak öleléseket, jóval kevésbé produkáltak súlyos tüneteket, mint azok, akik nem ilyen környezetben élnek.


Cohen szerint az eredmények azt mutatják, hogy egy baráti ölelés üzenete az egyén számára az, hogy a környezet támogatja őt. Ez pedig csökkenti a stressznek és a szorongásnak az egészségkárosító hatásait - így például a fertőzésekkel szembeni védtelenséget is. De míg az ölelés valóban védelmet nyújt a vírusokkal szemben, a csókolózásról ez már nem mondható el: egy 10 másodperces rövidke csók körülbelül 80 millió baktériumot juttathat a szervezetünkbe.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag