Még nem késő kérni az influenzaoltást (2)

A rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát, mintegy 638 ezer adagot használtak fel január 3-ig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön. A 3 év alatti kisgyermekek számára fenntartott négyezer adag vakcina 63,5 százaléka fogyott el eddig.

Rusvai Miklós virológus szerint bárkit utolérhet a flurona, azaz az influenza és az új koronavírus által együttesen kiváltott megbetegedés.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is térítésmentes mindenki számára az influenza elleni védőoltás. Ezen oltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

Az NNK szerint még nem késő kérni az influenza elleni védőoltást, amely mindenkinek térítésmentes idén is
Az NNK szerint még nem késő kérni az influenza elleni védőoltást, amely idén is térítésmentes. Fotó: Getty Images

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, függetlenül egészségi állapotuktól, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegséggel élők, a csökkent immunitású emberek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást, gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az NNK hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is társul. Ezért azt javasolják, aki még oltatta be magát influenza ellen, kérje a védőoltást háziorvosától vagy üzemorvosától.

Már itthon is találtak influenzás esetet

Az NNK legfrissebb, csütörtökön kiadott jelentése szerint az elmúlt héten országszerte 6200-an fordultak háziorvosukhoz influenzaszerű tünetekkel, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az egy héttel korábbi adathoz képest. Népességszámhoz viszonyítva a legtöbb megbetegedést Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Hajdú-Bihar megyében regisztrálták. Korcsoport szerinti bontásban a legtöbb beteg a 15-34 (36,1 százalék) és a 35-59 év közöttiek (33 százalék) közül került ki.

Az NNK laboratóriumában összesen húsz páciens mintáját vizsgálták a hét folyamán, de azok egyikében sem mutatták ki influenzavírusok jelenlétét. Ellenben a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálatok két esetben is pozitív eredményt hoztak influenza A vírusra. Az idei szezonban az NNK laboratóriumi szakemberei összesen 515 mintát vizsgáltak ki eddig, ebből 3-nál igazoltak influenza A(H3) vírus okozta fertőzést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)