Még nem késő kérni az influenzaoltást

Még időben van, aki védőoltással szeretne védekezni az influenza ellen - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Hogyan különböztethetjük meg a megfázást az influenzától? Részletek itt.

Az államtitkárság közleménye szerint a 49. héten alig változott az influenzaszerű megbetegedések száma az előző héthez képest: minden 100 ezer lakosból csupán 89 fordult orvoshoz ilyen jellegű tünetekkel. A legtöbb influenzagyanús beteget Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében jegyezték fel. Az idei szezonban eddig csupán öt influenzavírus okozta megbetegedést diagnosztizáltak (Baranya, Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében), mindegyik esetben az influenza B vírusa váltotta ki a panaszokat.

A védőoltás 70-90 százalékos védelmet nyújt az influenza ellen
A védőoltás 70-90 százalékos védelmet nyújt az influenza ellen

Európában is alacsony az influenza aktivitása, a legtöbb országban szórványosan fordulnak elő influenzás megbetegedések. Eddig viszonylag kevés vírust mutattak ki, közülük több volt influenza B, mint influenza A vírus.

A legbiztosabb megelőzési mód

Az előző évekhez hasonlóan idén is adott a lehetőség az influenzafertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozók számára, hogy térítésmentesen oltassák be magukat. Ehhez 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Térítésmentes védőoltásra jogosultak többek között a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók, valamint idén először a pedagógusok is. A teljes jogosulti körről az antsz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Mivel az influenzavírusok járványos terjedése még nem kezdődött meg, az influenza elleni védőoltást még mindig érdemes beadatni, hiszen még van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig. Az influenzavírust bárki elkaphatja, függetlenül életkorától és nemétől, ezért fontos hangsúlyozni, hogy azok számára is javasolt az influenza elleni oltás beadatása, akik nem jogosultak rá térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag.

Tévhit vagy valós veszély, hogy a védőoltás is okozhat influenzát? Részletek itt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)