Influenzakezelés: csak természetesen!

Bár az első influenzaoltásokat már az 1930-as években beadták, gyakorlattá csak az elmúlt évtizedekben vált. Hatékony influenza-gyógyszernek még ma is szűkében vagyunk, pedig a természet régóta kínál vírusellenes szereket...

Jó kifeküdni az influenzát?

Az influenza kezelésének eszköztára nagyrészt megegyezik a megelőzésképpen ajánlottakkal: testedzés, sok alvás, immunerősítés antioxidánsokkal, vitaminokkal. Ki-ki lehetősége szerint igyekszik sok C- és egyéb vitamint fogyasztani. A betegek számára ma is főként az ágynyugalom az egyetlen és egyben legmegfelelőbb gyógymód. Az orvosok szükség esetén láz- és fájdalomcsillapítóval enyhítik a súlyos tüneteket, a baktériumos felülfertőződés esetére pedig antibiotikumokat írnak fel. Célszerű kivárni, míg azimmunrendszerlegyőzi a vírustámadást.

Influenza, Influenzaszezon, Influenzajárvány, Influenzavírus, nátha, megfázás, köhögés
Influenza, Influenzaszezon, Influenzajárvány, Influenzavírus, nátha, megfázás, köhögés

A vírusok, így az influenzavírusok képtelenek önálló életre

Szaporodáshoz szükségük van a gazdaszervezet sejtjeire. A vírusok genetikai anyagukat és testüket is a megtámadott sejttel gyártatják le, ez a vírusreplikáció. Az immunrendszer a vírussal fertőzött sejteket felismeri, majd elpusztítja. A betegség lefolyása és súlyossága a vírus fajtájától, afertőzésmértékétől függ.

Ha erős fertőzést és igen szapora vírust kell legyőzni, bizony sok saját sejt is áldozatul esik a harcban. Az utóbbi évek vívmányaként vírusellenes gyógyszerek is segítik az influenza kezelését, melyekkel a vírusok szaporodását, a vírus-gyártás egyes lépéseit tudják gátolni. A használt vegyületek, például, beépülhetnek a vírus DNS-be, és egy adott pillanatban megakasztják annak lemásolását, ezért csak aktívan szaporodó vírusokkal szemben lehet ily módon felvenni a harcot. Az antivirális szert folyamatosan kell adagolni, és az antibiotikumokhoz hasonlóan hozzászokás is kialakulhat. Az influenza A és egyes légúti megbetegedéseket okozó vírusok ellen létezik antivirális gyógyszer, minden influenzára azonban nem, ráadásul nagy a rezisztencia kialakulásának veszélye. Az időben elkezdett kezelés lerövidítheti a betegség lefolyásának időtartamát. Mellékhatásai miatt ilyen kezeléshez akkor folyamodnak, ha olyan súlyos, életveszélyes betegséget okozó influenzavírus van terjedőben, ami ellen még nincs vakcina.

Az antivirális gyógyszerek kifejlesztése kapcsán a tudósok felfigyeltek a méltatlanul elfeledett és kiaknázatlan gyógynövényekre, melyek ősidőktől fogva tartogatnak számunkra vírus-, többek között influenzavírus-ellenes hatóanyagokat. Hogy miben áll vírusellenességük, sokszor nehéz meghatározni. Egyrészt az immunvédelem általános serkentésével javítják a szervezet vírusellenes intézkedéseinek hatékonyságát; növelik bizonyos immunrendszeri hírvivőanyagok keletkezését, a fagocitózist (az immunsejtek több fertőzött sejtet kebeleznek be), több fehérvérsejt képződik és ellenanyag (antitest) termelődik.

Másrészt a vegyületek az antivirális gyógyszerhatóanyagokhoz hasonlóan konkrétan is beavatkozhatnak a vírusreplikáció lépéseibe, bár kevéssé tudjuk, hol. Mindenesetre számos gyógynövény bizonyítottan immunrendszer-serkentő: az árnika, a benedekfű, a nagy csalán, a bíbor és a keskenylevelű kasvirág, az életfa, a fehér fagyöngy, a körömvirág vagy a fahéj, hogy csak néhányukat említsünk. Általános antivirális hatást figyeltek meg a benedekfű, a nagy földitömjén, a kasvirág, az orvosi angyalgyökér, a százszorszép, gólyaorr, gyömbér, közönséges bojtorján, a citromfű, a kakukkfű és még számos gyógynövény esetében. Néhány gyógynövény konkrét betegségek esetében is bizonyított. Influenza és náthavírusok ellen hatékony a sárga tárnics, az eukaliptusz, az izsóp, a kakukkfű, a fahéj, a hagyma, a citromfű és még mintegy félszáz gyógynövény.

Agyógynövényekhatóanyagait kémiai szerkezetük alapján hét-nyolc nagyobb csoportba szokták osztani. A cseranyagok, szaponinok, flavonoidok, alkaloidok, glükozidok, illóolajok és poliszacharidok csoportjának mindegyikében találhatunk néhány antivirális szert is. E vegyületek azonban sokszor igen érzékenyek, hő hatására bomlékonnyá válnak: ha például teaként, főzetként, alkoholos tinktúra formájában próbáljuk alkalmazni, az elkészítés során számos hatóanyagot is tönkreteszünk. A legérintetlenebb gyógynövény-hatóanyagok a megfelelő időben begyűjtött növényekből készült homeopátiás tinktúrák között találhatók. A homeopátiás vírusellenes szerek többnyire megelőzésre és kezelésre egyaránt alkalmazhatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő