Gyorsan terjed az influenza

Meredeken emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az országban: a harmadik naptári héten több mint 38 ezren tapasztaltak influenzagyanús panaszokat.

Miben különbözik az influenza a megfázástól? Részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb jelentése szerint január 14. és 20. között a betegek száma Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megyében volt a legmagasabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Tolna megyében közel ötszörösére, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében több mint négyszeresére nőtt. Emelkedett a páciensek körében a gyermekek aránya, mi több, Nógrád megyében a betegek 70 százaléka, Csongrád és Heves megyében több mint fele 15 éven aluli volt. Ezzel együtt a leginkább érintett korosztály továbbra is a 15-34 év közötti fiatal felnőttek generációja.

Az elmúlt héten több mint 38 ezren mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel
Az elmúlt héten több mint 38 ezren mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

A harmadik héten összesen 96 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az NNK laboratóriumába, amelyek több mint felénél diagnosztizáltak influenzafertőzést. Többségében a 2009-ben világjárványt kiváltóhoz hasonló influenza A(H1N1) törzs jelenlétét mutatták ki a szakemberek, de az influenza A(H3N2) törzs kóroki szerepét is több mintánál igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a harmadik héten összesen 19 jelentés érkezett a fővárosból, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Nógrád és Veszprém megyéből. A megbetegedések 11 óvodát, 2 bölcsődét, 3 iskolát és egy idősek otthonát, továbbá két egészségügyi intézményt érintettek. Nyolc járványban történt mintavételezés: az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok alapján öt járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt a felelős.

Az NNK összegzése szerint megállapítható, hogy az év harmadik hetében az influenza az egész ország területén terjedt. Leggyakrabban az óvódásokat érintette a megbetegedés.

Magyarországi influenzahelyzet (2019. január 14-20.)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra