COVID-19, influenza vagy nátha: mire utalnak a tünetek?

A hideg időszak beköszöntével elérkezett a náthás és influenzás megbetegedések szezonja. Idén azonban az új koronavírus is gyorsan terjed az emberek között, tünetei pedig sok esetben igen hasonlóak más légúti fertőzésekéhez. Lássuk, hogyan lehet mégis különbséget tenni.

Előfordulhat-e, hogy valaki egyszerre kapja el az új koronavírust és az influenzát? Részletek itt.

Természetesen a legfontosabb, hogy amennyiben valakinél koronavírus-fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek, semmiképpen se menjen közösségbe! Ilyen esetekben hívjuk fel háziorvosunkat telefonon, aki szükség esetén tesztelés céljából légúti mintavételt igényel az Országos Mentőszolgálattól. Fontos hozzátenni, hogy ha pozitív is a teszt eredménye, az enyhe tünetekkel jelentkező megbetegedés nem igényel kórházi kezelést. A fertőzöttek hozzávetőleg négyötöde speciális terápia nélkül is felépül. A COVID-19 otthoni kezeléséről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Bár rendkívül súlyos állapotot válthat ki, ezáltal joggal áll a figyelem középpontjában, érdemes azonban hozzátenni, hogy az új koronavíruson (SARS-CoV-2) túl is számos kórokozó okozhat légúti megbetegedést, különösen a hidegebb hónapokban. Biztos diagnózist csak a PCR-tesztek segítségével lehet felállítani, akad azonban néhány olyan jellegzetesség a tünetek megjelenésében felnőtteknél, amely hasznos kezdeti támpontot nyújthat annak eldöntésére, hogy COVID-19-cel, influenzával vagy csupán egy egyszerű náthával van-e dolgunk. Infografikánkon az ezzel kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze.

infografika, COVID-19, koronavírus, influenza, nátha, megfázás, tünetek
Felhasznált források: aafa.org; albertahealthservices.ca

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: