Az arcunkat ezért tilos megérinteni

Ahhoz, hogy elkerüljük a náthát és az influenzát, bevethetünk néhány valóban hatásos trükköt. Ám léteznek olyanok is, amelyek hangzatosak, de nem működnek. Mi segíthet és mi nem?

Az alábbi hasznos tanácsok segíthetnek a téli hónapokban.

Használjunk kézfertőtlenítőket!

A kézfertőtlenítő készítmények az elmúlt évek során egyre jobbak lettek, a 60 százalékos alkoholtartalmúak például már hatékonyan pusztítják el a kezeinkre került kórokozókat.

7 szokás, amelyek tényleg segítenek a nátha és influenza ellen
Az alapos kézmosás segíthet felvenni a harcot a kórokozók ellen

Papírtörlővel zárjuk el a csapot!

Alapos kézmosás után töröljük meg rendesen a kezünket, majd egy papírtörlővel zárjuk el a csapot. Ugyanezt a papírtörlőt használhatjuk a kilincs megfogására is, majd a mosdón kívül keressünk egy szemetest ennek. A szakemberek szerint ez azért fontos, mert a vécék, fürdőszobák legszennyezettebb pontjai közt van a csap és a kilincs is.

Kézszárító? Inkább ne!

Érdemes leszokni a kézszárítók használatáról, mert - amellett, hogy bosszantóan hangosak - ezekben egy kutatás eredménye szerint akár 1300-szor több baktérium is tanyázhat, mint a papír kéztörlőkön.

Kerüljük a liftgombok érintését!

Mivel a liftekben mindenki megérinti a gombokat, próbáljunk inkább a bütykünkkel ezekhez nyúlni, vagy zsebkendővel, kabát- vagy ruhaujjal nyomjuk be a gombot.

Az edzőteremben is figyeljünk!

Vigyünk saját jógamatracot, illetve mielőtt bármilyen felszerelést használnánk, fertőtlenítsük le alaposan - az edzőtermekben található fertőtlenítőszert és papírtörlőt használva.

Jó tudnunk, hogy ha egészségesebben étkezünk, akkor immunrendszerünk is nagyobb eséllyel véd meg a betegségtől. Az influenza megelőzése az étkezésünkkel kezdődik: alábbi cikkünkben ehhez adunk néhány tippet!

Tisztes távolság

Ha úgy látjuk, hogy valaki beteg, udvariasan utasítsuk vissza a kézfogást és az ölelést. Lehet, hogy egy pillanatra furcsa érzéseket kelt majd ez a távolságtartás, de hosszú napokig tartó betegségtől óvhatjuk így meg magunkat (és családunkat, kollégáinkat is).

El a kezekkel az arcunktól!

Nem is hinnénk el, hányszor nyúlunk az orcánkhoz egy-egy nap folyamán. Egy kutatás szerint a résztvevő alanyok óránként átlagosan 16-szor érintették meg az arcukat - ez a baktériumok és vírusok számára bőven elég, hogy könnyedén utat találjanak felénk. Szokások, amelyeket nem feltétlenül érdemes követni:

Az állandó kézmosás

Természetesen továbbra is fontos, hogy a mosdó használata után, illetve evés előtt rendesen mossunk kezet, de minden kézfogás után nem szükséges - és nem is tudnánk, hiszen akkor sokaknak a napjuk nagy része másból sem állna, mint a mosdóba szaladgálásból.

Papírral letakarni a vécéülőkét

Persze, ebből az sem biztos, hogy hátrányunk származik, de a "porcelán trónokat" a legtöbb irodában, plázában rendszeresen fertőtlenítik. Így egyesek szerint talán kevesebb esélyünk van egy nyilvános illemhelyen elkapni valamit, mint egy barátunknál vendégeskedve, vagy otthon, a saját vécénket használva.

Forrás: webmd.com

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra