A legnagyobb tévhitek a nátháról

A náthát igenis el lehet kapni, és ha nem figyelünk oda, akár középfülgyulladást is okozhat. Ezért is nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a betegséget, és ha megtehetjük, maradjunk otthon pár napig.

Tévhit, hogy nem fertőző

A tévhit ellenére a nátha nem csak úgy magától jön, hanem vírus okozza, amely cseppfertőzéssel - azaz köhögéssel és tüsszentéssel - terjed. Ezért náthásan ajánlott kerülni a közösséget, vagy ha mégis muszáj emberek közé menni, akkor viseljünk szájmaszkot. Nagyon fontos az is, hogy ne a kezünkbe tüsszentsünk, hanem minden esetben használjunk zsebkendőt - figyelmeztetett Dr. Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr-gégész szakorvosa

Komoly betegségeket jelezhet az orrunk.

A nátha az orrnyálkahártyák - és ezzel együtt a melléküregi nyálkahártyák - gyulladása. Az orrnyálkahártya számára az ideális hőmérséklet a 20-21 Celsius-fok, hideg időben azonban gyengülhet a nyálkahártya ellenálló képessége, és a szezonális vírusok szinte azonnal megbetegedést okozhatnak. Így aki a téli időszakban is naponta jár nagyobb embertömegben - például tömegközlekedésen utazik -, az nagyobb eséllyel fertőződik meg egy tüsszentés vagy köhögés által.

A nátha gyógyulási ideje körülbelül 1 hét. Mivel vírusos megbetegedésről van szó, az orvos nem ír rá antibiotikumot, csak tüneti kezelés jöhet szóba. A betegség klasszikus tünetei közé tartozik az erős, vizes orrváladékozás, az orrdugulás, a szaglásromlás és fejfájás. Ám ha egy hét után a vízszerű orrváladék sárgássá, zöldessé válik, valamint erős fejfájás, fogba sugárzófájdalomjelentkezik, akkor valószínűleg már bakteriális felülfertőződésről beszélhetünk, amely mindenképpen szakorvosi vizsgálatot kíván.

nátha, megfázás, meghűlés, vírus, orrdugulás, orrfolyás, téli betegségek
nátha, megfázás, meghűlés, vírus, orrdugulás, orrfolyás, téli betegségek

Az orrfolyás mindig jelez valamit

Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni az orrfolyást, azt gondolva, hogy ez teljesen normális jelenség. Való igaz, hogy alap esetben is termelődik orrváladék, amely síkosítja és védi a nyálkahártyát, valamint immunanyagokat is tartalmaz. Ez a váladék azonban általában nem folyik ki az orrunkon, hanem a garatba, majd a gyomrunkba jut. Ám ha gyakran törölgetni és fújni kell az orrunkat, akkor már komolyabb dolog áll a háttérben. Fontos tehát tudni, hogy a fokozott orrfolyás mindig valaminek a következménye: lehet az egy allergia, egy vírusos nátha, egy foglalkozási ártalom - például a festékkel vagy vegyszerekkel dolgozók esetében -, vagy egy kónikus orrmelléküreg-gyulladás is.

Nagyon fontos a termelődött orrváladék leszívása vagy kifújása, hogy megakadályozzuk a szövődmények kialakulását. Nem mindegy azonban, hogyan fújjuk az orrunkat. Fontos, hogy felváltva tisztítsuk ki az orrnyílásokat: az egyik orrlyukat fogjuk be és majd a másik oldalt erősen fújjuk, majd cserélünk. Ha nagyon dugult az orr, akkor orrfújás előtt érdemes lohasztó orrcseppel felszabadítani az elzáródást, hogy a váladék valóban kijusson - javasolta a szakember. A megfelelő hatóanyagú orrcsepp hatása akár 6-8 órán keresztül is tart, így elég naponta 2-3-szor használni. A túlzásba vitt használat azonban károsíthatja a nyálkahártyát és orrvérzést is okozhat. Fontos továbbá, hogy 10-14 napnál tovább semmiképpen ne használjuk ezeket a készítményeket, ugyanis függőséget okozhatnak.

Mit tehetünk?

A rendszeres orrfújás mellett mindenképpen ajánlott legalább napi 1-szer a tengeri sós orrmosás. A tengeri só gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatású. A sok orrfújástól kipirosodhat és kiszáradhat a bőrünk, ezért szükség lehet ápoló orrkenőcs használatára is. Érdemes gőzölni is kicsit: ilyenkor használhatunk eukaliptusz illóolajat is, ami szintén segít megnyitni az orrot. Fontos, hogy minimum 2 liter folyadékot - főleg meleg teát - fogyasszunk naponta, szedjünk C-vitamint, szükség esetén pedig bevethetjük a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket is.

Az elhanyagolt náthának komoly következményei is lehetnek, például bakteriális orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Gennyes náthával minden esetben forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció