Púp a sarkunkon - a sarkantyú

Rémes, amikor kavics kerül a cipőnkbe futás közben - de képzelje el, milyen szörnyű lenne, ha ez a fájdalmas kellemetlenség állandósulna! Márpedig van ilyen: a sarkantyúnak is nevezett csontkinövés esetén ez történik.

Csontkinövés

A köznyelvben sarkantyúnak nevezett elváltozás a sarokcsont kinövése. Akkor alakul ki, ha a talp kötőszövetes lemeze, a talpi fascia, amely a saroktól a lábujjak tövéig terjed, erős húzást gyakorol a sarokcsontra. Okozhatja a lúdtalp, vagyis a lábfej ívének eltűnése, és bármely más olyan elváltozás is, amely a sarkon tapadó izmok, inak, köztük az Achilles-ín egyenetlen terhelését okozza. A kötőszövet és a sarokcsont a húzás hatására helyenként szétválik, és ezeken a területeken új csont kialakulása indulhat meg. Ez a csonttüske megjelenhet a sarok talajra támaszkodó talprészén és a hátsó oldalán is, ahol az Achilles-ín a csonthoz kapcsolódik.

A csontkinövés maga is lehet fájdalmas, de legtöbbször a fájdalmat nem a csonttüske, hanem a körülötte lévő csonthártya gyulladása okozza.

Civilizációs ártalom

A sarokcsontkinövés is azon elváltozások közé tartozik, amelyet a fejlett civilizációnak "köszönhetünk": legalábbis manapság, a modern életmód következtében egyre gyakrabban fordul elő. Sok oka lehet: a láb egyenetlen terhelése, a mozgáshiány, az álló munka, a jelentős túlsúly, a lábat túlságosan igénybevevő sport (futás, aerobic) és a rossz minőségű, elnyűtt vagy az illető lábához nem illő cipők viselése is vezethet a kialakulásához. A talpi fascia terhelését a láb boltozatát tartó izmok enyhítik. Ha azonban mozgáshiány vagy a nem megfelelő cipő viselése miatt ezek az izmok meggyengülnek, és egyre nagyobb terhelés nehezedik erre a lemezre, lépéskor túlfeszül és húzza a sarokcsont csonthártyáját, aminek következtében kialakulhat a csonthártyagyulladás, illetve azzal párhuzamosan a csonttöbblet, a csonttüske képződése az irritált helyen. A sarkantyú leggyakoribb oka a lúdtalpasság: ilyenkor ugyanis a sarokcsontra folyamatosan hat a talpi kötőszövet-lemez húzóereje.

A csontkinövéseknek egyik változata, amikor a sarkantyú a sarok hátsó részén, az Achilles-ín tapadásának helyén jelentkezik. Érdekesség, hogy ez, az ún. Haglund-deformitás különösen gyakran jelentkezik huszonegynéhány éves fiatal nőknél. Ennek egyik oka az lehet, hogy erre az életkorra esik az első munkavállalás ideje, amikor az addig jellemzően sportcipőt viselő diáklány kiskosztümben, magas sarkú cipőben járó fiatal nővé válik. A láb ugyanis a megváltozott terhelési és súlyviszonyokra nemegyszer reagál sarok- és talpfájdalmakkal, sőt, az irritált helyen gyulladással, csontosodással is.

Mintha szögbe lépne...

Az elváltozás nagyon fájdalmas: a beteg úgy érzi, mintha egy szögbe lépne, vagy egy éles kavicsdarab lenne a talpába, sarkába ékelődve. A fájdalom reggeli felkeléskor, illetve pihenés után újra elindulva jelentkezik a legintenzívebben, olykor olyan erős, hogy átmeneti járásképtelenséget okoz. Ugyanakkor fontos tudnivaló, hogy ezt a fájdalmat nem maga a csontkinövés okozza, hanem a csonthártya gyulladása, illetve az ott kialakuló folyadéktömlő, a burza. Ezt bizonyítja, hogy más panaszok miatt készített röntgenfelvételeken is nemegyszer felfedezhetők olykor csontkinövések, sarkantyúk, amelyek csonthártyagyulladás nélkül semmilyen tünetet nem okoznak, észrevétlenek maradnak.

Megelőzni könnyebb...

A sarok elváltozásai is azok közé a fájdalmas lábdeformitások közé tartoznak, amelyeket könnyebb megelőzni, mint kezelni. Fontos, hogy méretre és formára egyaránt a lábára illő, kényelmes, jó cipőt hordjon, és ne csak egyet: egészségesebb, ha egy-egy idényre több is van ugyanazon funkciójú cipőből, amelyeket váltani, cserélni lehet. A lábizmok edzéséhez, a láb keringésének élénkítéséhez ajánlatos a rendszeres testmozgás. Ha csak teheti, minél gyakrabban bújjon ki a cipőjéből, akár napközben többször is, hiszen jót tesz a lábnak, ha kicsit kinyújtóztathatja, pihenteti.

Végezzen néhány bokakörzést, a lábfejét feszítse ki, illetve "spicceljen" vele. Esténként egy kellemes lábfürdő is jó hatású, hiszen élénkíti a keringést, ellazítja az esetleg egyoldalúan terhelt izmokat. Ha valakinek lúdtalpa van, forduljon vele szakorvoshoz: a jó lúdtalpbetét , vagyis lábboltozat-kitámasztó csökkenti a sarokra nehezedő súlyt, helyreállítja a talp arányos terhelését. Sporttevékenységhez, még akkor is, ha az csak esti kocogásra, időnkénti edzőtermi látogatásra korlátozódik, válasszon megfelelő, kényelmes, a lábat stabilan tartó, a sarokrésznél kipárnázott sportcipőt - a jó minőség ebben az esetben nem luxus, hanem a láb egészségének előrelátó védelme.

Mit tehet az orvos?

A sarkantyú kialakulása, a sarok csonthártyájának fájdalmas gyulladása esetén forduljon orvoshoz. Első teendő a tüneti kezelés: a fájdalom csillapítása illetve a gyulladás gyógyszeres csökkentése lesz. Mellette foglalkozni kell a kiváltó okokkal is: méretre készített lúdtalpbetét segíthet egyenletessé tenné a súly eloszlását. A csonttüske okozta fájdalom lyukas sarokpárnával is enyhíthető, mivel tehermentesíti a csontkinövés körül lévő, gyulladásban lévő csonthártyát. Az orvos injekciós kezelést illetve fizioterápiát, besugárzást is ajánlhat. Mivel a sarkantyú maga nem az oka, hanem csak kísérő velejárója, következménye magának a betegségnek, a csonthártya irritációjának, ezért annak műtéti eltávolítása csak ritkán válik szükségessé.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra