Tényleg örökölhető a gerincsérv? A szakértő elárulja

A gerincsérv kialakulásának tényét mindenki azonnal katasztrófaként éli meg. A félelmek, a hiedelmek, a félreértelmezett online tartalmak és a pontos információk hiánya miatt pedig számos mítosz él az elváltozással és annak gyógyíthatóságával kapcsolatban. Az alábbiakban bemutatjuk – és megcáfoljunk – a gerincsérvvel kapcsolatos 10 legelterjedtebb tévhitet, amely akadályozhatja a gyógyulást.

A gerinc alapvető anatómiájának ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy érintettként megértsd a gerincsérv kialakulásának folyamatát, a tünetek jellegzetességeit és azt, hogy a hiedelmeket érdemes fenntartásokkal kezelni. Ellenkező esetben a tévhitek rossz irányba terelhetik a döntéseidet és hátráltathatják a gyógyulásodat – hívta fel a figyelmet dr. Olosz József, a Sherlock Rehab gyógytornásza és manuálterapeutája, aki az alábbiakban segít tiszta vizet önteni a pohárba.

Tévhit: „A porckorongok könnyen elcsúszhatnak”

Mivel a porckorongok anatómiailag erősen beékelődnek a csigolyák közé, illetve stabil szalagokkal szilárdan rögzülnek, ezért nem elcsúsznak, hanem megsérülnek. Ez azt jelenti, hogy a porckorong külső, rostos gyűrűje meggyengül, megreped vagy elszakad.

Tévhit: „A gerincsérv fájdalommal jár”

A gerincsérv az esetek jelentős részében fájdalommentes – ezt bizonyítják azok a kutatások, amelyek során a vizsgált személyek többségénél találtak valamilyen elváltozást a gerincen, de ezek nem okoztak fájdalmat. A gerincsérv ráadásul még idősebb korban sem feltétlenül fájdalmas: a 70 év felettiek több mint 70 százalékánál fájdalom nélkül van jelen az adatok szerint.

Tévhit: „Az MR megmutatja a derékfájdalom okát”

Az MR csak az anatómiai elváltozásokat, az esetleges eltéréseket mutatja meg. Az olyanokat is, amelyek semmiféle tünetet nem okoznak.

fiatal nő derékfájással küzd
A derékfájásnak számos oka lehet, a gerincsérv csupán az egyik ezek közül. Fotó: Getty Images

Tévhit: „A derékfájdalom gerincsérvre utal”

A derék fájdalmának számos oka lehet – a gerincsérv csupán egy ezek közül. A specifikus derékfájdalom esetében konkrétan ismert a kiváltó ok – például gyulladás, sérülés vagy gerincvelő-kompresszió –, és megvan rá a konkrét kezelési mód.

A nem specifikus derékfájdalomnál – vagyis az esetek 90 százalékában – azonban  a fájdalom mögött nincs egyértelmű strukturális vagy patológiai ok. Ez tehát egy olyan multifaktoriális probléma, amelynek a kialakulásához több tényező együttes hatása szükséges – például a kialvatlanság, a túlterhelés, a stressz, a félelem, a szorongás, a genetika és a műtéti beavatkozás.

Tévhit: „Gerincsérvvel életünk végéig vigyázni kell, nem szabad mozogni”

Tévedés, hogy gerincsérv esetén tilos lenne a testmozgás. Sőt: a mérsékelt terhelés még pozitív hatással is lehet a porckorongok regenerációjára, elősegítheti a gyógyulást és csökkentheti a fájdalmat.

Tévhit: „Gerincsérv esetén tilos a futás”

Ez az állítás részben igaz, hiszen bizonyos porckorongsérvtünetek esetén a dinamikus mozgást – beleértve a futást is – egy ideig valóban hanyagolni kell.  Ám ahogy a szervezet engedi, fokozatosan el lehet kezdeni a mozgásos gyakorlatokat. A későbbiekben pedig a gyakori futás bizonyítottan pozitív hatással van a porckorong szerkezeti adaptációjára.

Nagy fájdalmat és komoly károkat okozhat az időben fel nem ismert, kezeletlenül hagyott gerincsérv. Egy mentőápoló megosztotta velünk saját tapasztalatait, és azt is, hogy neki mi segített állapota javításában.

Tévhit: „Elkerülhetetlen a műtét”

Még súlyos tünetekkel járó gerincsérv esetén is előfordulhat spontán gyógyulás. Viszont vannak olyan esetek, amikor már tényleg elkerülhetetlen a műtét, például akkor, ha az alábbiakkal küzdesz:

  • tartós és intenzív fájdalom,
  • reflexkiesés,
  • izomgyengeség,
  • a konzervatív kezelések eredménytelensége,
  • a panaszok súlyosbodása

Tévhit: „Gerincsérvnél stabilizálni kell a törzs gyenge izmait”

Nincs arra bizonyíték, hogy a törzsizmok erősítése hatékonyabban szüntetné meg a fájdalmat, mint bármilyen más mozgásforma – mutatott rá a szakértő.

Tévhit: „Gerincsérvvel egy életen át gyógytornázni kell”

A tünetek múltával nincs szükség „fenntartó” kezelésre. Nem szabad állandósítani magunkban a betegségtudatot.

Tévhit: „A gerincsérv örökletes”

Ez is csak egy újabb tévhit. A szakember szerint ugyanis nincs olyan konkrét gén, amely felelőssé tehető a derékfájdalomért.

Természetes, hogy mindannyian megijedünk, ha úgy érezzük, hogy az egészségünk veszélybe kerül, akár vélt, akár valós a fenyegetés. (…) De hála a friss kutatásoknak, ma már tudjuk, hogy a gerincsérv nem egy végzetes elváltozás, és megfelelő terápia alkalmazásával a tüneteink gyorsan enyhülhetnek” – hangsúlyozta dr. Olosz József.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett - további csapadék: döntően havazás, de helyenként havas eső, eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra