Milyen betegségekhez vezet, ha elhanyagoljuk a lábunkat?

Gondolná, hogy a térd-, derék- és hátfájás akár a rosszul megválasztott cipő, illetve a kezdődő vagy súlyos lábdeformitás számlájára írható?

Pubertás után a hormonális viszonyok miatt gyengék még az izmok és szalagok, miközben a terhelés nagy, hiszen a "gyerekek" iskolába járnak, sportolni kezdenek...

Már fiatal lányoknál is megfigyelt bütykösödést dr. Kökényesi Imre lábsebész, aki több százezer fiatalt és felnőttet vizsgált meg Magyarországon és Erdélyben.

Arra figyelt fel, hogy már fiatal korban is lesüllyednek a lábboltozatok, és a merevtalpú cipők állandó használata miatt a fiataloknak nem lesz elég izmos a talpa és lába!

Miért kell figyelni a lábunkra?

Mert a láb a test alapja. Ha megbetegszik, akkor az reumatológiai problémákat, gerincbántalmakat, derék- és hátfájást, sőt akár a fejfájást is okozhat - mondta a szakember.

"A műanyagból készült cipőkben rejtegetett lábakat horrorfilmben lehetne mutogatni" - tette hozzá dr. Kökényesi Imre. - "A sarok berepedt, gombás a köröm, büdös a láb - mindez azért, mert nem szellőző anyagban van a lábunk kora reggeltől estig, és sokan még a láb higiéniájáról is megfeledkeznek." Ráadásul - mivel a láb van a legmesszebb a szívtől - ide jut a legkevesebb vér és oxigén, ezért a lábszár a leghajlamosabb az érszűkületre.

Tünetek, melyek esetén ortopédiára kell mennünk

Mondhatnánk, hogy akkor, ha fáj a láb - és ez igaz, bár jobban tennénk, ha már enyhébb tünetek esetén is kikérnénk szakember véleményét.

Milyen betegségekhez vezet, ha elhanyagoljuk a lábunkat?
Milyen betegségekhez vezet, ha elhanyagoljuk a lábunkat?

Gyakran előfordul, hogy kezdetben még csak bizonytalan, égő érzést tapasztalunk a talpon, később azonban erősödik a fájdalom, már-már kínzó lesz, főleg tartós állás vagy járás után. Afájdalomkiterjed az egész lábtőre, de a lábszár, a térd, a comb, sőt a csípő és deréktáj izmaiba is kisugárzik. A fájdalmak pihenésre csökkennek.

Egy másik jellegzetes panasz, amikor a láb és az egész alsó végtag túl gyorsan elfárad, illetve a boka és a láb ízületeinek merevségét tapasztaljuk. Néhányan erős lábizzadásra is panaszkodnak, és úgy látják: megváltozott a járásuk.

Az sem ritka, hogy a fájdalom váratlanul jelentkezik, látszólag minden előzmény nélkül. Nem ritka, hogy azzal keresik fel az orvost: reggel ráálltam a lábamra, és nagyon fájt, pedig este még semmi baja nem volt! Az az igazság, hogy mindenki kissé másként jár, másként terheli a lábát, néha aszimmetrikusan. Ha valahol fájdalom keletkezik, akkor időlegesen a másik oldalt próbáljuk terhelni - erre az is fájdalommal reagál. Mindezt okozhatja túlterhelés, rossz fazonú cipő viselése, súlytöbblet cipelése, gyulladás, bokasüllyedés, harántsüllyedés...

Végeztessünk számítógépes talpvizsgálatot, menjünk tehát ortopéd orvoshoz, akitől személyre szabott segítséget kapunk, hogy helyreálljon lábunk egészsége!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció