Mi valójában a térdsérülés?

A térdünkre hatalmas erőhatás összpontosul, és ezért bármilyen ellenálló anyagokból épül is fel, ki van téve a sérüléseknek.

A térdízület bonyolult felépítése is hozzájárul a sérülékenységéhez. A két leghosszabb csontunk – a sípcsont és a combcsont – hosszú erőkart jelentenek, s nagy nyomatékot visznek át a térdízületre. Emiatt az ízületi felszíneken nagyon nagy erők hatnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a térdkalács piciny felszínén akár a testsúly 7-9-szerese hat. A stabilitásáról erős szalagok, az izmok és az ízület külső és belső oldalán lévő két félhold alakú porc (meniszkusz) gondoskodnak. A stabilizáló elemek szintén gyakran sérülnek.

A térdsérülés különösen a gyors irányváltásokat gyakran alkalmazó sportolók (focisták, kézilabdázók, kosárlabdázók, vívók és síelők) körében gyakori. A kerékpározás és az úszás csak kis veszélyt jelent ebből a szempontból, noha a térd ott is állandóan dolgozik. A térdsérülés lehet akut sérülés, amit valamilyen nagy trauma, például síbaleset okoz. Ez esetben a hosszú síléc tovább növeli a két hosszú csont jelentette erőkart, az általa okozott csavarodás pedig olyan hatalmas lehet, hogy a keresztszalagok, oldalszalagok elszakadhatnak, sérülhet a meniszkusz, a porcfelszín és a csont is. A sérüléseknél mindig nagy kérdés, hogy a combizom hogy van kondicionálva. Például ha valaki edzés nélkül megy síelni, akkor nagyobb eséllyel sérül a térde.

A térdsérülés leggyakrabban sportolás közben következhet be

A térd tartós terhelése – ilyen például a hosszabb távok lefutása betonon, illetve a nagy súlyok emelése – ugyancsak káros. A hosszú ideig tartó mikrotraumák is ártalmasak, ezek degeneratív elváltozásokat okozhatnak, ami a gyakorlatban a felszíni porc kopását, a meniszkusz szakadását jelenti. Az éveken keresztül ismétlődő trauma hatására a térdízületi felszín körülírt területen el is halhat, az alapjától csontos alappal leválhat.

Nagyon gyakoriak az úgynevezett sörmeccs sérülések is. Ezek jellemzően azokat érintik, akik korábban versenyszerűen futballoztak, de ezt abbahagyták, és később időnként összejárnak a volt csapattársakkal, barátokkal - esetenként nem kis túlsúllyal - focizni. Ilyenkor az ízületek, izmok már nincsenek megfelelő kondícióban ahhoz, hogy a nagyobb testsúlyt és a megterhelést elviseljék, ugyanakkor a régi mozdulatokat, erős rúgásokat a régi beidegződések szerint végzik el az érintettek. Emiatt súlyos porc, csont és szalagsérülések jöhetnek létre.

A síbalesetek megelőzését segíti, ha a lécek, a kötések és a bakancsok kiválasztása és beállítása precízen, mindig a súlynak, magasságnak és a sítudásnak megfelelően történik. Nagyon fontos az is, hogy mindenki tudásának megfelelő pályát válasszon, kellő felkészülés nélkül, illetve gyenge izomzattal ne menjen síelni. A fokozatos terhelés valamennyi sporttevékenységnél fontos, ahogyan az is, hogy ha fáradtság, vagy izomprobléma jelentkezik, a tempót vissza kell fogni. Hosszútávfutóknak nagyon fontos a jó minőségű cipő viselése, füvön, salakon vagy rekortán pályán történő futás. A betonon való kocogás a térdet nagyon megterheli, könnyen sérülést okoz.

Ha a keresztszalag elszakad, és azt nem pótolják, akkor a kóros mozgások miatt porckopás alakulhat ki. Ha valaki sérülés, vagy műtét után nem kíméli kellőképpen a térdét, belhártyaizgalom jöhet létre, amely az ízületi folyadék felgyülemlésével járhat, s feszülő fájdalmat okoz.

Ha további részletekre kíváncsi, kattintson a Betegségek A-Z Térdsérülésszócikkére

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)