Irodában dolgozik? Vigyázzon a hátára!

Ha valaki órákon keresztül ül görnyedten az íróasztalánál, a számítógép monitorja előtt, nagyon könnyen megfájdulhat a válla és a háta. Van más megoldás a munkahelyváltáson kívül, hogy ezeket a kellemetlen tüneteket elkerüljük?

A munkahelyi egészségmegőrzés kifejezés hallatán a legtöbben az üzemorvosi rendelőkre, a rendszeres szűrővizsgálatokra vagy éppen a cégük által támogatott sportbérletre gondolhatnak. Pedig a munkahelyen sok dolog alááshatja az egészségünket! Igencsak veszélyeztetettek azok, akik egész nap az íróasztalnál, a számítógép képernyője előtt ülnek. A problémák ugyan lassan alakulnak ki, ám annál több problémát okozhatnak - az állandó hát- és vállfájás (illetve az ezzel gyakran összefüggésben lévő fejfájás), a csuklóban vagy az ujjakban kialakuló ízületi fájdalom elviselhetetlenné teheti a hétköznapokat, megnehezítheti a koncentrálást, ami végső soron a munkahelyi teljesítmény rovására mehet, az életminőség romlását okozhatja.

A legfontosabb lépés a hát-, váll- és nyakfájdalom megelőzéséhez a megfelelő munkakörnyezet kialakítása: ha teheti, válasszon olyan munkaeszközöket (széket, íróasztalt, egeret, billentyűzetet), melyek segítenek megelőzni a fájdalmat. Ha van rá lehetősége, kérjen óriáslabdát (ez megosztja a terhelést a lábak és a derék között, erősíti a mély hátizmokat, és folyamatos mozgásával segít elkerülni a porckorongok egyoldalú, tartós terhelését) vagy térdeplőszéket (a térdeplő pozíció a testsúly jelentős részét elosztja a csípő, a combok és a térdek között, így a gerincre kevesebb jut). Ezeket ugyan nem könnyű megszokni, az első hetekben talán jobban fájhat a háta, mint korábban, de az előnyöket is meglepően hamar érzékelheti majd!

A második az ideális tartás elsajátítása: azt hihetjük, ez természetesen "jön" mindenkinek, ám az irodai hatások miatt hajlamosabbak lehetünk az előregörnyedésre, a hanyag tartásra. A napi több órai üléstől a gerinc hátradomborodik, a nyak és a váll előreesik, az izmok feleslegesen megfeszülnek. A helytelen testtartás fokozott terhelést ró a gerincre, még inkább igénybe veszi a csigolyákat, a porckorongokat, ez pedig könnyen okoz maradandó gerincproblémákat, például porckorongsérvet vagy porckopást. Tartsa mindig egyenesen a fejét és a nyakát a vállai felett; kerülje az előrehajlást, a görnyedezést. Ehhez időnként az kellhet, hogy megváltoztassa az ülési magasságot, a monitor elhelyezkedését, vagy éppen az íróasztala elrendezését. Kezelje az egeret a billentyűzet közelében: ideális esetben az egér közvetlenül mellette van, hogy ne kelljen messzire nyúlni érte, és se a válla, se a csuklója ne forduljon ki használat közben. A lábairól se feledkezzen meg! A legtökéletesebb ülésmódnál a combok párhuzamosak a padlóval, a térd 90 fokban van behajlítva, a talp stabilan a padlón van, és derékszöget zár be a lábszárral.

A mozgásnak komoly szerepe van a hát egészségének megőrzésében, ráadásul nem csak a rendszeres heti kétszeri edzéseknek, hanem a munka közbeni "átmozgatásnak" is. Óránként álljunk fel, sétáljunk, mozgassuk meg a vállainkat, derekunkat, körözzünk a csuklónkkal, rázzuk le az ujjainkat. Ezzel kimozgathatjuk az elgémberedett izmokat, csökkenthetjük a csigolyák terhelését, és felpezsdíthetjük a vérkeringést. Ha a megelőzés kevésnek bizonyul - és időnként bizony mindenkivel előfordul, hogy nem tud annyira a tartására figyelni, mint kellene -, akkor a diklofenak-tartalmú krém vagy tapasz segíthet enyhíteni a fájdalmat, a kellemetlen tüneteket, és oldja a görcsösen összehúzódott izmok feszülését.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció