Ígéretes mozgásforma derékfájósoknak

Egy friss tanulmány szerint a pilates nevű testedző program segítségével rendkívül hatékony módon lehet csökkenteni a derékfájást, ami emberek milliói számára nehezíti meg a hétköznapokat.

Ausztrál kutatók azt szerették volna összevetni, vajon a pilates vagy a hagyományos gyógytorna a hatásosabb a derékfájás kezelésében, ezért hat héten át közel kilencven krónikus derékfájással küzdő embert figyeltek meg, akik két csoportra osztva vettek részt vagy egyik, vagy másik foglalkozáson.

A tanulmányban résztvevők többsége enyhe túlsúllyal rendelkezett, régóta szenvedett a derékfájástól, és nagyjából a harmaduk gyógyszert is szedett emiatt.

Mindkét mozgásformát hetente kétszer egy órán keresztül végezték a betegek, mindkét helyen oktató felügyelete mellett, de a pilates-órákon az egyéni igényeknek megfelelő utasításokat is kaptak, a hagyományos órákon pedig szív- és érrendszert erősítő gyakorlatokat, nyújtásokat, erősítéseket végeztek. A betegek otthon végezhető gyakorlatsorokat is kaptak.

Hat hét elteltével mindkét csoport javulást tapasztalt a kezdeti állapotokhoz képest, s bár a pilates-órákat látogatók esetében a javulás mértéke valamivel nagyobb volt, annyival nem volt nagyobb, mint amennyivel azt a tanulmány készítői vizsgálataik elején feltételezték.

A szakemberek szerint a nagyon hasonló eredményesség hátterében az állhat, hogy a két csoport összetétele szinte azonos volt, így nem derült ki, mennyit számított az, hogy esetleg egyesek jobban reagálnak a pilatesre, mint mások, emellett a két csoport gyakorlatai is igen hasonlóak voltak, mivel elsősorban a háterősítésre mentek rá.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció