Hogyan gyógyítható az izomgyulladás?

Milyen gyógyszerekkel kezelik általában a krónikus izomgyulladásban szenvedő betegeket? Hatásos a torna, a fizioterápia? Kérdések és válaszok.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető a miozitisz?

Igazolt betegség esetén a kezelési stratégia függ attól, hogy milyen súlyos az izomgyengeség (fenyeget-e légzési elégtelenség vagy fennáll-e félrenyelés veszélye), vannak-e belső szervek érintettségére utaló jelek, nem áll-e a háttérben rosszindulatú daganatos betegség.

A krónikus izomgyulladásban szenvedő betegeknél hatásos a torna vagy a fizioterápia?
A krónikus izomgyulladásban szenvedőknél hatásos a torna?

Gyógyítás szteroidokkal

Mint a legtöbb kórkép esetében, itt is fontos a korai, hatékony terápia. Ezért a diagnózist követően a kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni, és ha az egyik gyógyszer nem hat, akkor váltani kell más készítményre. A miozitiszek kezelésében a szteroidok adása még ma is első választás, ugyanis erre a betegek kétharmada jól reagál. Legjobb, ha a kezelés az első tünetek jelentkezését követő 3 hónapon belül megkezdődik.

Gyulladás miatti izomfájdalom A miozitisz krónikus izomgyulladást jelent, elsősorban izomgyengeséggel, majd izomfájdalommal, duzzanattal jár. Autoimmun eredetű betegség, a szervezet a saját szöveteit támadja meg.

A kezdeti adagot és a beviteli formát (tabletta vagy injekció) a tünetek súlyossága szabja meg. Amikor egy hónapos kezelés után hatást észlelünk, a dózist lassan, fokozatosan csökkentjük a fenntartó adagra, amit aztán hónapokig kap a beteg. Ha viszont két hónapon belül nem csökken jelentősen az említett izomenzimek szintje és nem következik be megfelelő izomerő-növekedés, akkor a terápia hatástalannak tekinthető, és váltani kell.

A szteroidokra nem reagáló esetekben más immungátló szert szoktunk alkalmazni. Ilyen hatékony szerek a metotrexát, azatioprin, ciklofoszfamid és ciklosporin . Dermatomiozitiszben, különösen a bőrtünetekre igen hatékony a klorokvin. Vannak olyan sürgető helyzetek (pl. a beteg már kezdetben sem reagál szteroidra, fenyegető légzési elégtelenség, súlyos nyelészavar áll fenn), amikor ezeket a szereket eleve együtt adjuk a szteroidkezeléssel. Az említett gyógyszereket akár kombinálni is lehet. Összességében a kezelést egy-két évig szükséges folytatni .

Vannak-e új, biztató gyógyszeres kezelési lehetőségek?

Nem új, de az említett gyógyszerek hatástalansága esetén megpróbálhatók a nagydózisú emberi immunglobulin készítmények. Sajnos nagyon drágák, de kritikus helyzetben (lásd fent) hatékonyan befolyásolhatják az autoimmun választ.

Számos gyógyszerrel végeznek klinikai vizsgálatokat (pl. mikofenolát mofetil, fludarabin, takrolimusz), melyek esetleg a jövőben felkerülhetnek a kezelési palettára. Más autoimmun betegségekhez hasonlóan miozitiszekben is vannak próbálkozások biológiai terápiával , ami fehérjetermészetű, az immunrendszer egy meghatározott pontján ható, hatékony gyógyszerek alkalmazását jelenti. Így infliximabbal, rituximabbal vannak egyelőre kis betegszámon történt klinikai vizsgálatból származó tapasztalatok.

Milyen egyéb, nem gyógyszeres próbálkozások vannak?

Több autoimmun betegségben is próbálkoznak plazmaferezissel , mely vércserét jelent. A káros, a miozitisszel együtt járó antitestek, immunkomplexek, gyulladásos fehérjék eltávolítása, majd egészséges plazma visszaadása segíthet a gyógyszerekre kevésbé reagáló betegeken.

A saját vérképző-őssejt-átültetés , mint valóban "végső megoldás", szintén segíthet a legsúlyosabb betegeken. Ennek azonban igen nagy a kockázata, így valóban csak a más kezelési módszerekre egyáltalán nem reagáló betegekben, nagyon szigorú feltételek mellett, speciális központokban alkalmazzuk.

Javít-e a betegek állapotán a torna, fizioterápia, rehabilitáció?

A gyógyszeres kezelés mellett igen fontos kiegészítő kezelés a fizioterápia. Az aktív gyulladás idején az aktív (beteg általi) mozgatás nem nagyon ajánlott, de ekkor is szükséges az ízületek mozgásterjedelmének megtartása, az izomerő javítása érdekében a gyógytornász által végzett passzív mozgatás.

A légzőizmok érintettsége, légzési zavar esetén különösen fontos a légzőtorna, melyet szintén a gyógytornász tanít meg. Amikor a gyulladás már javult, és a gyógyszereket is sikerült csökkenteni, tartósan (hónapokig-évekig) javasolt az aktív tornagyakorlatok végzése. Tartós izomgyengeség és mozgáskorlátozottság esetén válhat fekvőbeteg intézeti rehabilitáció szükségessé.

A többi autoimmun kórképhez hasonlóan miozitiszben is fontos a káros szenvedélyek, elsősorban a dohányzás kerülése, a rendszeres mozgás, torna, egészséges táplálkozás, valamint a szigorú, autoimmun-reumatológiai centrumokban végzett gondozás.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: