Gerinctorna: így végezd otthon

Az ülőmunkát végzők naponta tapasztalják, hogy diagnosztizált mozgásszervi megbetegedés nélkül is délutánra, estére bedagad a lábuk, megfájdul a derekuk, hátuk, nyakuk. Nekik szeretnénk néhány egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlattal segítséget nyújtani.

A gyakorlatokat összeállította: Buzási Bea gyógytornász

A gyakorlatokkal megelőzhető, hogy állandósuljanak, rögzüljenek a kellemetlen fájdalmak, melyek tönkretehetik mindennapjainkat.

Mindenképp tanácsolnám, hogy óránként, de legalább 2 óránként álljanak fel, mozogjanak, sétálgassanak.

Iktassanak be néhány perces "tornát", amely segít megelőzni a helytelen vagy statikus tartásból fakadó izom és ízületi fájdalmakat.

Ezek a gyakorlatok azoknak szólnak, akik ülőmunkát végeznek és nem szenvednek krónikus mozgásszervi megbetegedésben.

  • Széken ülve mindkét sarkunkat egyszerre emeljük fel. Ismételjük a gyakorlatot legalább 50-szer. Ezzel az izompumpával a láb dagadását előzhetjük meg.
  • Váltott kézzel nyújtózkodjunk felfelé, így megnyújtuk a gerincet, a hátizmokat.
  • Hajoljunk oldalra megtörve ezzel a gerinc állandó előre görnyedését. A csigolyatestek közti porckorongnak feltétlenül szüksége van a mozgásra.
  • Terpeszállásban, lassan, fentről indítva hajoljunk előre, "görgetve" a gerincet csigolyáról csigolyára. Engedjük lógni a fejet, a karokat, majd óvatosan emelkedjük vissza és nyújtózzunk.
  • Majd - még mindig terpeszállásban - hajlítsuk be a térdeinket és mindkét vállunkkal körözzünk. Mozgassuk át a vállövet, a lapockákat, a csuklyásizmot.
    Legtöbbször ez a terület, és a derék válik fájdalmassá akár a számítógéppel, akár egyéb ülőmunkát végzőknél is.

A rendszeres, napi többszöri átmozgatás nagyon fontos, hogy ne rögzüljenek a fájdalmak, bizonyos izomcsoportok egyoldalú terhelése ne okozzon görcsöt, rögzült, kezelésre szoruló állapotot. Megelőzni a bajt mindig könnyebb, mint kezelni!

XIII.évf./10.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció