Csípőprotézisre fél, térdműtétre több mint egy évet kell várni

Jelenleg 13 olyan beavatkozásról is tudni, amelyre legalább két hónapot kell várniuk a betegeknek. A komoly fájdalmakkal küzdő, térdprotézisműtétre szorulók esetében például több mint egy éves a várólista.

3 éve küzd a fájdalommal, és bottal is nehezen jár az RTL híradójának nyilatkozó Bodzás Jánosné. A békéscsabai asszony térdét már májusban meg kellett volna műteni, de csak szeptemberre végére kapott időpontot – erre az alkalomra viszont egy betegség miatt nem tudott elmenni. Legközelebb február 4-én kaphat térdprotézist. Elmondása szerint fájdalomcsillapítók nélkül nem is bírná ki a várakozást.

térdfájdalom, beteg, orvos
A várakozás hosszú, és közben komoly fájdalmakkal küzdenek az érintett betegek. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Több mint egy évet kell várni erre a műtétre

A magyar kórházakban évente 10 ezer térdprotézisműtétet végeznek, ám jelenleg is 12 ezer ember van várólistán. Tehát a betegeknek legalább egy évet kell várniuk a beavatkozásra, miközben komoly fájdalmakkal kell együtt élniük. De a csípőprotézis-műtétre is legalább fél éves a várólista.

„Idén hatezer műtét ragadt benn, vagyis ennyi beteg ellátása nem valósult meg, és nem azért, mert nem volt rá forrás” – ezt Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója mondta az economx.hu-nak. Véleménye szerint ennek nem lehet oka sem az orvos-, sem az eszközhiány.

Mi lehet a hosszú várólisták oka?

Egyes szakértők szerint a terjengős várólisták mögött az állhat, hogy az orvosok bére jellemzően nem függ a teljesítményüktől. Vagyis semmivel sem kap több pénzt az a sebész, aki például tízszer annyi beteget műt meg egy héten, mint a kollégája.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint azonban az orvosok már a béremelés előtt is annyi beteget látott el, amennyit csak tudott. Ezért ő úgy véli, a pénzhiány állhat a kialakult helyzet hátterében.

Minderre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált a csütörtöki Kormányinfón: ők is tudják, mennyire súlyos a helyzet. Éppen ezért a Belügyminisztérium kidolgoz majd egy programot, amellyel le tudják rövidíteni az elfogadhatónál hosszabb várólistákat. De hogy ez pontosan mikorra várható, arra még nem tudott válaszolni.

Akár éveket is várhat egyetlen vizsgálatra, aki nem akar vagy nem tud fizetni érte. Ha viszont van rá pénze, akár pár nap alatt túl lehet a szükséges vizsgálaton, akár ugyanabban az intézményben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.