A teniszkönyök hatékony kezelése

A könyök érzékenységét, fájdalmát, amely sokszor éjszaka is kínzó panaszokat okoz, gyakran úgynevezett teniszkönyök okozza. Szerencsére létezik megoldás az életminőséget jelentősen befolyásoló problémára.

A teniszkönyök, avagy lágyrész-reumatizmus meglehetősen gyakori kórkép, amely természetesen bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a 30-50 év közötti korosztályban jelenik meg. A közismert elnevezést azért kapta, mert a teniszjátékosok közel felénél kialakul előbb-utóbb. Köztük is főként azok szenvedhetnek tőle, akik ritkábban játszanak, esetleg rossz ütőt, rossz technikát alkalmaznak.

Egérkéz vagy teniszkönyök? A jelenség ugyanaz, csak a számítógépek elterjedése révén a kiváltó ok változott. Részletek itt.

Teniszezés közben jellegzetes tünet, ha fájdalmassá válik a fonákütés az alkar feszítőizmainak összehúzódása következtében. Ha ugyanis a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Később ez a gyulladásos állapot állandósulhat, aminek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek.

Akinél már jelentkezett teniszkönyök, számíthat esetleges kiújulásra, éppen ezért megelőzésképpen a könyököt terhelő tevékenység után érdemes pihentetni, néhány percig jegelni a kart.

A teniszkönyök kiújulásának megelőzésében hasznos segítség a gyógytorna
A teniszkönyök kiújulásának megelőzésében hasznos segítség a gyógytorna

Pontosan hogyan fáj?

Eleinte csak a könyök behajlításakor jelentkezik a fájdalom, de nemcsak a könyökben, hanem az alkar külső oldalán is. Később már komoly nehézséget okozhat a tárgyak felemelése, szorítása, a csavaró mozdulat, akár az írás is. Az izomgyengeség is jellegzetes tünet lehet, amely akár odáig is fokozódhat, hogy a beteg képtelen megtartani a kezében a tárgyakat. Előfordulhat, hogy a betegségnek külső, látható jele is van, amikor a könyök megduzzad. Ilyenkor általában már az is fájdalmat okoz, ha a gyulladt területet megnyomják, vizsgálják. Igazán komoly problémát jelent, amikor afájdalommár pihentetés után vagy éjszaka sem múlik el.

Fontos az orvosi segítség

"Akut gyulladás esetén a legfontosabb teendő a teljes, több napos pihentetés, amelyet kiegészíthetnek az orvos által javasolt gyulladáscsökkentő gyógyszerek" - mondta el dr. Arnold Dénes Arnold MSc fájdalomspecialista, a Fájdalomközpont sebésze. "Emellett gyors és hatékony eredmény érhető el lágyrész hialuron injekcióval, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont és az ín találkozásához bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti a gyulladást az alkar feszítőizmainak eredésénél, egyben segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Ebben az esetben külön a lágyrészekhez kifejlesztett, biokompatibilis hialuronsavat használunk, amely különösen hatásos. Szintén jó eredmény érhető el az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagénterápiával, illetve hosszabb távon a lökéshullám-terápiával. Ez utóbbi nem jár szúrással" - foglalta össze a szakértő.

Hozzátette, hogy minden ilyen - a diagnózis alapján javasolt - kezeléssorozat képes viszonylag gyorsan csökkenteni a fájdalmat és visszaállítani a mozgásképességet. A teniszkönyök hajlamos a kiújulásra, ennek megelőzésében pedig igen nagy szerepe van a szakember által betanított gyógytornának: az alkar izmainak megerősítése és helyes nyújtása ugyanis fenntarthatja a panaszmentes állapotot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)