A legkárosabb testtartások

Szervezetünk egy intelligens rendszer, ha valami nincs rendben, azt mindig tudtunkra adja - például különféle tünetekkel. A fájdalom is egy ilyen tünet, ha pedig valahol fájdalmat érzünk, annak kiváltó oka valamilyen rossz testtartás is lehet.

Legtöbbször az okoz gondot, ha görnyedve, előreeső vállakkal ülünk a számítógép előtt - írja a brightside.me. Szervezetünk erre hát-, váll- és nyakfájdalommal reagál. Hogy ezt elkerülhessük, vállainkat tartsuk lazán, hátunk teljesen dőljön a széktámlának, a csípő és a térdek pedig zárjanak be 90-100 fokos szöget. A monitort állítsuk be úgy, hogy éppen a horizontális látómezőnkben helyezkedjen el, ezáltal nyakunkat sem erőltetjük majd túl.

Könnyen megfájdulhat a nyakunk, ha rossz tartással ülünk sokáig a számítógép előtt
Könnyen megfájdulhat a nyakunk, ha rossz tartással ülünk sokáig a számítógép előtt. Fotó: Getty Images

Szintén nem mindegy, hogyan emelünk fel egy-egy nehéz tárgyat a földről. Ennek helyes módja az, ha terpeszbe állunk, megfeszítjük a hasizmainkat, behajlítjuk a térdünket, a tárgyat pedig olyan közel tartjuk a testünkhöz, amennyire csak tudjuk. Adjuk bele a csípő és térd izmait is az emelésbe, valamint közben próbáljuk meg egyenesen tartani hátunkat. Ha így teszünk, valamint figyelünk arra, hogy ne becsüljük túl a saját erőnket, akkor nem lesz gond.

Melyek a legjobb alváspózok derékfájás ellen? Részletek itt.

Fontos szempont az is, hogyan alszunk. Ha a hasunkon, arccal lefelé, úgy nemcsak az arc, nyak és dekoltázs bőrének korai ráncosodását okozhatja, de a nyakat és az állkapcsot is természetellenes pozícióba kényszerítheti, ami nyakfájást, izomkárosodást válthat ki. Érdemes inkább oldalt vagy hanyatt fekve aludni, és párnákkal támasztani ki magunkat, hogy álmunkban se forduljunk hasra.

Arra is érdemes figyelni, hogy táskát, hátizsákot ne hordjunk csak az egyik vállunkon, főleg, ha nehéz. Máskülönben nyakfájásra és gerincproblémákra számíthatunk, különösen, ha életmódunk egyébként is mozgásszegény. Váltogassuk az oldalakat, ha pedig hátizsákot használunk, hordjuk mindkét vállunkon, és úgy pakoljunk bele, hogy a nehezebb dolgok kerüljenek az aljára, a könnyebbek pedig a tetejére.

Szintén nem tesz jót, ha telefonunkat bámulva sokat járkálunk, mivel ez a gerincünket is károsítja, illetve izomfájdalmakhoz vezethet. A probléma ellensúlyozása érdekében végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyek erősítik a vázizomzatunkat, hogy minél jobb legyen a testtartásunk. Emellett igyekezzünk megőrizni egészséges testsúlyunkat, ami szintén nagyon fontos a hátfájás elkerüléséhez. Érdemes még arra is figyelni, hogy ne viseljünk se túl magas, se túl lapos talpú cipőt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)