A korszerű gyermekcipő

A gyermekek lábbelijének fontos feladata, hogy az egészségesen született emberpalánták lábmunkáját segítse, ne pedig hátráltassa, amint az sok esetben tapasztaljuk.

A különböző iskolaorvosi rendeléseken azt látjuk, hogy a legtöbb statikai lábbetegség kisgyermekkorban kezdődik, és mire a gyermekből felnőtt lesz, lába deformálódik. Világstatisztikák szerint a 10-16 éves lányok fele a divatos és nem egészséges divatlábbeliknek köszönhetik lábelváltozásaikat. Ha a gyermek egészséges csontokkal, izomzattal születik, fejlődését, növekedését a természetes mozgás, a megfelelő talaj és a jó cipő biztosítja.

A fejlődő csecsemő lábujjainak mozgása erőteljes, gyakran áll lábujjra, és sarkát sokszor felemeli a talajtól. A kisdedeknek készített tipegőknél ezeket a mozgásokat mindig szem előtt kell tartanunk, és a csecsemő, majd a kisgyermek lábainak, lábujjainak mozgását első cipője nem akadályozhatja. A kisgyermek lábán az első 1-2 évben még nem találunk hosszboltozatot. Ez az aktív mozgás, járás következtében alakul ki. A gyermekeknek (1 évestől a serdülőkorig) egészségileg helyesen gyártott cipők szerkesztésének feltétele a jó kaptafa. A láb funkcióját segítő cipő kaptafájának lényeges része a sarok és az előrész kiképzése. A jó kaptafára készült gyermekcipőnek három része van: a sarok felépítése, a középrész és a cipő előrésze. A cipő csak akkor felel meg funkciójának, ha alkalmas a láb egészségének a megóvására.

Lényeges, hogy a cipő hátsó része jól tartsa a gyermek sarkát függőleges helyzetben, megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki. A belülről kifelé döntött sarokrész, a belül előrevezetett kéreg alkalmas a sarok stabilan tartására. A cipő középrészeinek a feladata az, hogy ne engedje a talp saját izmait kinyúlni, és jól tartsa a gyermekláb középrészét.

Orvosi szempontból helytelen a beépített betét, hiszen az elgyengíti a jó izmú gyerekek lábát, és azoknak sem jó, akiknek az orvos egyénileg készített betétet rendel.

Egyes cipőkbe sarokfogót építenek be, de ez nem betét, csak a sarok függőleges helyzetű megtartására szolgál. A gyermekcipő előrésze az ujjak helyzete és mozgása szempontjából is nagyon fontos. A nagyujj belső vonala 5 éves korig egyenes, és később is csak 8-10 fokkal tér el az egyenestől. Sajnos a divatcipők egy része ennek sem felel meg, így jön a harántsüllyedés, a kalapácsujj, a bütyök stb. Fontos, hogy a gyermekcipő legalább 5 mm-rel hosszabb legyen, mint a láb, hogy a gyermek szabadon tudja mozgatni lábujjait.

Kisgyermeknek helytelen sarokkéreg nélküli szandál viselése! A gyermekcipő készítéséhez szükséges természetes anyagok és műanyagok kombinációja fontos. Hiszen a gyermekláb is izzad, és a cipőanyag a láb szellőzését nem akadályozhatja.

A mozgásszervi betegségeket gyógyító orvos álma az, hogy a jó gyermekcipők elfogadható árakon kerüljenek az üzletekbe. Legalább 3 bőségben készüljenek azonos hosszúság mellett, hogy a szülők ne kényszerüljenek selejtes tömegáruk megvételére, amelyek ártanak gyermekük egészségének. III.évf./4.szám

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció