Változó hormonjaink

A változókor hormonális és élettani hatásai sokakat nagyon megviselnek, míg másoknak nem okoznak problémát. Az akár több évig is tartó időszak alatt megjelennek, elmúlnak vagy stabilizálódnak az ösztrogénhiányos tünetek.

Tünetek, következmények

A menopauza közelében lévő, de még szabályos menstruációs ciklusú asszonyban a szérum FSH (tüszőérést serkentő hormon) szintek szelektíven emelkednek. A szérum FSH szint emelkedése a tüszőkészlet csökkenését tükrözi. Mikor a petefészekben a tüszőkészlet fogyása elér egy bizonyos mértéket és a tüszők által termelt ösztrogénszint lecsökken, szabálytalan menstruációs ciklusok jelentkeznek, hírül adva a menopauza közeledtét.

A változó kori tünetek jelentős részét az ösztrogénhiány okozza. Az ösztrogénhiányos állapot nagymértékben ronthatja a közérzetet, a teljesítőképességet, végső soron az életminőséget.

Az ösztrogénhiány által okozott tünetek közé tartoznak a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a heves szívdobogás, ingerlékenység, kimerültség, hangulatzavarok, pánik, alvászavar, hüvelyszárazság, visszatérő húgyúti fertőzések, a fájdalmas közösülés, vizeletcsepegés stb. A petefészek műtéti eltávolítása esetén az ösztrogénhiány tünetei súlyosabbak.

Az ösztrogénhiány feltételezett és/vagy bizonyított hosszú távú következményei: a kötőszöveti rendellenességek (bőr, haj, izomzat), szív- és érrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, csontritkulás, ízületi fájdalmak, a zsíranyagcsere zavarai, magas vérnyomás, nyálkahártyák szárazsága, a férfiasodás jelenségei.

Pótolható, ami elveszett

A változó korban a különböző hormonok csökkent működése vagy hiánya miatt kialakuló állapotot menopauzális hormonterápiával (MHT) kezelni lehet. A menopauzális hormonterápia - az észlelt mellékhatások és szövődmények (emlőrák, tromboembóliás és szív-érrendszeri események, stroke és epekövesség) relatív kockázatának növekedése miatt állandó szakmai viták kereszttüzében van.

A bizonyítékokon alapuló medicina kritériumainak megfelelő vizsgálatokban igazolódtak a menopauzális hormonterápiának a menopauza szindróma ösztrogénhiányos tüneteinek megszüntetésén túlmenő, kedvező hatásai. Ugyanakkor ismert az ösztrogének tromboembóliás kockázatot növelő hatása menopauzális hormonterápia esetében is. Nem sikerült még hitelt érdemlően igazolni az ösztrogének kedvező hatását a szív-érrendszeri események megelőzésére, a memóriavesztésre és az Alzheimer-kór gyakoriságára sem.

menopauza

A folyamatos orvosi kontroll (emlőrák szűrés, nőgyógyászati daganatszűrés) amely évente amúgy is mindenképpen ajánlott, MHT esetén elengedhetetlen. Hosszú távú egészsége érdekében kellő információk ismeretében, figyelembe véve szervezete jelzéseit, nőgyógyásza tanácsát, minden nőnek el kell tudni döntenie, milyen módszerrel szállhat szembe a változókor kellemetlen tüneteivel. A kezelés megkezdése előtt szükséges egy elbeszélgetés az orvossal, teljes orvosi vizsgálat, EKG , testsúlymérés, mammográfia, ultrahang vizsgálat, csontsűrűség vizsgálat, vérvétel, szükség esetén más szakorvosi vizsgálatok elvégzése.

A hormonterápia során szövődmények és mellékhatások léphetnek fel, ezek elkerülése végett törekedni kell a legkisebb még hatékony adag előírására.

Helyi ösztrogénpótlás

Az ösztrogénhiány hatására a hüvelyben és a húgycsőben is megváltozik a hámszövetek minősége, vastagsága, sőt a pH-ja is, ami védtelenné teszi a húgy-ivarszerveket. Az ösztrogénhiány következtében a hüvely és a húgycső fala elvékonyodik, rugalmatlanná válik.

A hámszöveg elvékonyodása mellett a hüvely pH-ja is megváltozik: ösztrogén hiányában a hüvelyben lévő lactobacillusok nem tudnak életben maradni, így a hüvely kémhatása eltolódik, és a hüvely elveszítheti savas védőburkát. Ezáltal az intim területek védtelenné válnak a különféle baktériumok inváziójával szemben. Ezért egyre gyakrabban fordulnak elő húgyúti és hüvelyi fertőzések, melyek újra és újra visszatérnek, és a folytonos antibiotikum kezelések is csak időlegesen nyújtanak megoldást.

Ilyen esetekben javasolt az ösztrogén helyi pótlására, mely ösztrogéntartalmú krém alkalmazásával oldható meg. Ez a terápia már több, mint 40 éve alkalmazott módszer az ösztrogén lokális pótlására. Az ösztriol egyike a szervezetben természetesen is jelen lévő hormonoknak, hatását szinte kizárólag csak az alkalmazott felületen fejti ki, így nagyon kicsi a szisztémás mellékhatások valószínűsége a terápiás dózisban. Az ösztriol tartalmú krém, mely vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, közvetlenül a hüvelybe juttatva a hüvely nyálkahártyáján keresztül fejti ki hatását. Rendszeres alkalmazásával enyhíthetőek a menopauza intim tünetei, valamint megelőzhetőek azok kialakulása.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos állapotokban a hormonpótlás (kombinált vagy helyi) nem javasolt.

A kezelés ellenjavallatai közé tartoznak olyan kórképek, mint az emlőrák, a méhrák, trombózisra való hajlam, tromboembóliás betegség, aktív májbetegség, panaszokat okozó epekövesség, korábban lezajlott szívinfarktus, koszorúsér betegség, tisztázatlan eredetű rendellenes méhvérzés és örökletes zsíranyagcsere zavar.

Hormonpótlás egyénre szabva

A terápiát egyénre szabottan kell kiválasztani. Az a hormon-dózis illetve összetétel, amely valakit teljesen egyensúlyban tart, az másnak kevés lehet. Sok nő szed egy komponensű, illetve több hormon kombinációjából álló készítményt folyamatosan vagy időnkénti szünetek közbeiktatásával. A hormonkészítmény létezik tabletta, tapasz, gél, vagy orrpermet formájában. Az ösztrogén mellett progeszteron tartalmú készítmény adása is szükséges. Csak azokban az esetekben tekintenek el tőle, ha a nő méheltávolításon esett át. A progeszteron tartalmú gyógyszerek szerepe a méhrák előfordulásának csökkentése. Mérlegelni kell a kombinált terápia 5 éven túli adagolását az emlőrák kockázatának 1-2 százalékos növekedése miatt. Fontos tudni, hogy a hormonpotló kezelés gyógyszereinek semmilyen fogamzásgátló hatása nincs, ezért a menopauza alatt is valamilyen fogamzásgátló módszerre szükség van.

Függetlenül attól, hogy szükség van-e menopauzális hormonterápiára, a változókorú nőket egészséges életmódra, a dohányzás abbahagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére, diétára és testmozgásra kell buzdítani.

Forrás: Menopauzális hormonterápia- szakmai ajánlás

Tóth Károly Sándor, Pap Károly, Ács Nándor, Balogh Ádám, Göcze Péter, Koloszár Sándor, Magyar Zoltán

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: