Egy új eljárással helyettesítenék a mammográfiát

A mammográfiás vizsgálat egyáltalán nem kellemes élmény, úgyhogy lehet reménykedni az új kutatási eredmények láttán, melyek szerint a jövőben van esély egy új, sokkal kényelmesebb eljárásra.

Az új tesztek, amelyek Simona Francese professzor kutatásán alapulnak, állítólag meg tudják állapítani az izzadságunkból, hogy van-e mellünkben daganatos elváltozás vagy sem. Ez azért is lehet áttörő eljárás, mert a mellrák diagnosztizálásának alapja a mammográfia, ami közben összenyomják a melleket, ez pedig kényelmetlen, kellemetlen, de egyeseknek akár fájdalmas is lehet. 

Simona Francese professzor tanulmányában azt állítja, hogy az ember ujján lévő izzadság 98 százalékos pontossággal jelzi a mellrák jelenlétét. A professzor az elmúlt 15 évben a rendőrséggel együtt dolgozott olyan technikák kifejlesztésén, amelyekkel a bűncselekmények helyszínén lévő ujjlenyomatokból lehet információt gyűjteni. Ez alatt figyelte meg a verejtékben található árulkodó fehérjét.

Francese professzor a The Sunday Timesnak elmondta: „Az ember nemét felfedő molekulákat vizsgálva belebotlottunk néhány olyan molekulába - kis fehérjékbe és peptidekbe -, amelyek a mellrák potenciális biomarkereiként is megjelennek.”

A professzor egy 15 nőből álló tesztet végzett, mely során mindenkinek egy tesztlaphoz kellett érintenie az ujjbegyét. A kutató szerint az egyszerű módszerrel nemcsak a betegség jelenlétét, hanem annak súlyosságát is ki lehet majd mutatni. A Sheffield Hallam Egyetem kutatócsoportja szerint, akik Francese professzorral együtt dolgoztak, további, bővebb vizsgálatok után az eljárás akár a mammográfiát is kiválthatja.

Mammográfiás vizsgálat
Jelenleg így néz ki a Mammográfiás vizsgálat, de lehet ez hamarosan megváltozik? (foto: Getty Images)

Lynda Wyld professzor, egyetemi oktató és sebész, aki szintén részt vett a tanulmányban, elmondta: „Az eddig rendelkezésre álló adatok nagyon ígéretesek. De további vizsgálatok szükségesek, hogy validálják a módszer működését. Akkor  óriási lehetőségek rejlenek benne.”

Mi az az emlőrák?

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente több mint ötezren szembesülnek a lesújtó diagnózissal. Korai felismerés esetén azonban akár teljes gyógyulásra is van esély!

A legújabb tanulmányok szerint a gyakoribb szűrésekkel a korai rák, vagy rákot megelőző elváltozások felismerhetők lennének, és sokkal több életet lehetne megmenteni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra