Mi az idült orrnyálkahártya-gyulladás?

A megfázás kellemetlen tünetei pokollá tehetik a betegek életét, néhány nap után azonban rendszerint maradéktalanul megszűnik a probléma. Olykor viszont a kínzó orrpanaszok hosszabb távon is fennmaradnak, így érdemes kicsit jobban utánajárni a lehetséges kiváltó okoknak.

A belélegzett levegő először az orrüregeket borító nyálkahártyával érintkezik a szervezetben, majd innen folytatja tovább az útját az alsó légutak felé. Az orrnyálkahártya feladata, hogy a másodperc törtrésze alatt felmelegítse, párásítsa és megtisztítsa a beszívott levegőt. Ehhez folyamatosan váladékot is termel, habár egészséges állapotban ebből nem sokat veszünk észre, hiszen a nyák fokozatosan hátrafelé, a garatba ürül.

A megfázás tartós következménye

Hogyan különböztethető meg az allergia a náthától? Részletek itt.

A nyálkahártya gyulladása, avagy idegen kifejezéssel rhinitis esetén ugyanakkor a váladéktermelés fokozódik, aminek orrfolyás és tüsszögés az eredménye, illetve ezzel egyidejűleg orrdugulás, gátolt orrlégzés jelentkezhet a nyálkahártya megvastagodása következtében. A felsorolt tünetek a nátha klasszikus szimptómái, ennek megfelelően kiválthatják például rhinovírusok, adenovírusok és RS-vírusok, de az influenza vírusai is állhatnak a háttérben. Azimmunrendszeráltalában néhány nap alatt leküzdi ezeket a kórokozókat, bakteriális felülfertőződés esetén viszont krónikussá is válhat a gyulladás, akárcsak minden kellemetlen velejárója.

Az orrnyálkahártya-gyulladás jellemző tünete az orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés
Az orrnyálkahártya-gyulladás jellemző tünete az orrdugulás, orrfolyás és tüsszögés

A felsorolt panaszok mellett gyakran fellépnek szemtünetek, illetve orr- és torokviszketés is, amennyiben a rhinitis oka allergiás eredetű. Nem csupán a nátha és az influenza nyomán gyulladhat be ugyanis az orrnyálkahártya, hiszen szezonális jellegű kellemetlenséget okozhatnak például a növényi pollenek is. Magyarországon jellemzően már február-március környékén elkezdődik az allergiaszezon, és egyes növényfajok akár egészen októberig kínozhatják az érintetteket. Ráadásul bizonyos allergének nem kötődnek évszakokhoz, így például az állati szőr, hám és testnedvek, a háziporatka levegőbe jutó ürüléke, valamint a gombák, különösen a penész spórái bármikor kiválthatnak gátolt orrlégzést, orrfolyást.

A baj nem jár egyedül

Az orrnyálkahártya-gyulladás harmadik nagy csoportja többféle állapotot is magában foglal. Ezek közös pontja, hogy a kiváltó ok nem allergiás eredetű. Gyakori például, hogy valamilyen belélegzett irritáló anyag vezet a rhinitishez, továbbá hormonális változásokkal, anyagcsere-betegségekkel, gyógyszer-mellékhatásokkal, élelmiszer-intoleranciával, az orrsövény deformitásaival, illetve pszichogén behatásokkal kapcsolatban is felléphetnek akut vagy akár tartós panaszok.

Az idült orrnyálkahártya-gyulladás jellemzője, hogy tünetei legalább két hónapon át napi rendszerességgel jelentkeznek. Ilyen esetekben a rhinitis krónikus orrmelléküreg-gyulladással járhat együtt. A rhinosinusitisnek hívott állapot leggyakoribb jele afejfájásés az arctáji feszítő érzés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: