6 óráig nem dobogott a szíve, de megmentették

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor hóvihar tört ki több mint kétezer méteres magasságban. Mire a riasztott mentőcsapatok megtalálták őket, a nő erősen kihűlt, elvesztette eszméletét és megállt a szíve.

szívmegállás, újraélesztés, kihűlés, eszméletvesztés, műtüdős kezelés
szívmegállás, újraélesztés, kihűlés, eszméletvesztés, műtüdős kezelés

Így mentették meg

A hirtelen szívleállásnak is vannak előjelei - kattintson!

Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol egy speciális, testen kívüli szívmotorral - ECMO készülékkel - kezdték meg a kezelését. Az eszköz a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg.

Az eljárás sikere azon múlhatott, hogy a nő súlyosan kihűlt: teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha ugyanis normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, akkor valószínűleg nem tudták volna megmenteni - véli Eduard Argudo kezelőorvos. A páciens nem szenvedett neurológiai károsodást sem.

Az érintett, Audrey Mash azt nyilatkozta, hogy valóságos csoda, ami vele történt. Spanyolországban egyébként ez az első olyan dokumentált eset, amikor valaki ilyen hosszú szívmegállás után maradt életben és épült fel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció