Hogyan előzheti meg a szívbetegséget? 10 tipp!

Hogyan csökkenthető a szív,- és érrendszeri megbetegedések kockázata? Mit kell, tehet egészségének megőrzése érdekében? A Magyar Kardiológusok Társaságának 10 tippjében csupa olyan megelőző javaslat van, amit a mindennapokban érdemes szem előtt tartani!

1. Ne dohányozzon! A dohányzás elhagyása után egy évvel a koszorúbetegség kockázata a felére csökken.

Fogyjon gyaloglással!

2. Mozogjon rendszeresen! Heti ötször, legalább 30 perc mozgás már csökkentheti a vérnyomást és a kockázatot.

3. Étkezzen egészségesen! Fogyasszon naponta legalább ötször friss zöldséget és gyümölcsöt!

4. Használjon kevesebb sót, naponta maximum 5 grammot (egy teáskanálnyi).

5. Igyekezzen megelőzni és elkerülni a túlsúlyt! A testsúlycsökkentés - különösen a sófogyasztás csökkentésével együtt - a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Az ideális az, ha testtömegindexünk értéke 25 alatti.

6. Vérnyomásának értéke (további rizikófaktorok nélkül) ne legyen magasabb 140/90 Hgmm-nél; cukorbetegség, vesebetegség, szív- és érrendszeri betegség, anyagcsere-érintettség vagy túlsúly fennállása esetén ne legyen több 130/80 Hgmm-nél!

7. Koleszterin szintje (egyéb rizikófaktor nélkül) 5 mmol/l alatt legyen!

8. Kerülje a túlzott stresszt!

9. Ha Önnek gyógyszereket írnak fel, az utasításoknak megfelelően szedje őket!

10. Korán diagnosztizált szív- és érrendszeri betegség esetén az idősebb - esetleg tünetmentes - családtagok szűrése is javasolt.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társaságának sajtóközleménye

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció