Veszélyes időszak ez az asztmásoknak

Nehéz most az asztmások helyzete, a levegőben lévő pollenek miatt nagy veszélyben vannak Mucsi János, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke szerint. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos védőoltások beadása kiemelten fontos az érintetteknek.

Az asztmások számára különösen veszélyes a mostani időszak a pollenek, leginkább a parlagfű miatt - mondta el az Inforádiónak Mucsi János. A szakember kiemelte: a kritikus szakasz már elkezdődött és nagyjából az első fagyokig fog tartani.

Megváltozott a kezelési irányelv

Aki allergiás a parlagfű pollenjére, pontosan tudja, hogyan kerülheti el a kellemetlen tüneteket. Azonban az allergiások egy részénél a komoly odafigyelés jóval a parlagfűszezon előtt elkezdődik. Részletek itt.

Mint azt Mucsi János leszögezte, a beteg állapotától függ, hogy milyen gyakran megy kontrollra: általánosságban elmondható, hogy az asztmásokat évente legalább egyszer látja tüdőgyógyász. Az orvosok meghatározzák, hogy milyen gyógyszert használjon a páciens a mindennapokra, és mire van szükség sürgősségi gyógyszerként. "Újdonság azasztmakezelésében, hogy két évvel ezelőtt megváltozott az irányelv. Korábban csak hörgőtágítót is lehetett 'tűzoltásként' használni. Ma már ezt nem javasoljuk, mert az nem hat a gyulladásra" - hangsúlyozta a tüdőgyógyász.

Veszélyes időszak ez az asztmásoknak.
Veszélyes időszak ez az asztmásoknak. Fotó: Getty Images

Mucsi János azt mondja, a betegnek úgy kell használnia a megelőző gyógyszerét, ahogy az orvosa előírta. Ha pedig allergiás, legyen tisztában azzal, mik a problémát okozó allergének, és próbálja meg elkerülni azokat.

Vakcinák, amelyeket be kellene adatni

A tüdőgyógyász a védőoltások fontosságáról is beszélt. Az influenza elleni védőoltás mellett minden asztmásnak meg kellene kapnia legalább egyszer a tüdőgyulladás, illetve a szamárköhögés elleni védőoltást, és természetesen a koronavírus elleni vakcina beadatása is lényeges Mucsi János szerint.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: