Velünk élő allergének

Bár az ember a ludas, mégis úgy tűnik, pont a természetes anyagok fordulnak ellenünk allergiát okozva. Sokaknak jól jön a lehetséges allergének részletes leírása.

Az allergiás betegségek kialakulásához, az allergiás tünetek megjelenéséhez mindig szükség van a környezetben azoknak az anyagoknak a jelenlétére, melyeket összefoglaló néven allergéneknek nevezünk. Az allergiás betegnek ismernie kell őket, hiszen minél többet tud természetükről, előfordulási gyakoriságukról annál jobban tud védekezni ellenük. Ilyen módon tudja saját betegségének tüneteit is pozitív irányba befolyásolni.

Az allergén tehát az a környezetünkben lévő anyag, biológiai mikrorészecske, mellyel mindannyian együtt élünk, szinte lakásunk, otthonunk része, lakója. Amíg az egészséges ember ezek létéről tudomást sem vesz, addig az adott anyagra allergiás beteg megérzi ezek környezetbeli megjelenését. Az allergén környezetbéli koncentrációja befolyásolja tünetei hevességét. Nagyon leegyszerűsítve: ha nincs specifikus allergén akkor nincs tünet sem.

Melyek azok a lakásunkban, otthonunkban szinte mindig velünk lévő anyagok, melyek allergénként működhetnek? Vegyük őket sorra!

- Háziporatka:

Mondhatjuk, hogy világszerte a leggyakrabban felelősek az allergiás nátha, asthma, vagy allergiás bőrtünetek kialakulásáért. Maga az atka kb. 0,5 -1 mm nagyságú, a pókszabásúak közé tartozó mikroszkópikus élőlény. A normális emberi bőrön is rengeteg van belőle, mivel legfőbb tápláléka az emberi bőrfelszínről leváló hámsejt.

Az atka esetében fehérjében igen dús ürüléke allergizál, mely a házipor jelentős részét alkotja. Atka allergénnel leginkább az ágyunk, a padlószőnyeg, a kárpitozott garnitúrák szennyezettek, telítettek. Érthető, hiszen ezeken a helyeken viszonylag sok időt töltünk, ágyunkban sok bőrünkről leváló hámsejt van. A kanapék, szőnyegpadlók megfelelő tisztítása a mai napig nem megoldott.

Az atkák szaporodásának leginkább a 22-25 fok körüli környezeti hőmérséklet, valamint a 55% feletti lakáspára tartalom kedvez. Szaporodási csúcsuk a kora őszi időszakra tehető , de egész évben a lakótársaink.

Milyen fokú lakásunk atka szennyezettsége? A patikákban kapható Acarex teszt segítségével néhány perc alatt megállapítható, hol a legnagyobb a gond.

Mit tehetünk ellenük? Célunk az atka allergén koncentrációjának csökkentése . A tisztaságmánia ebben az esetben szó szerint értendő. Kezdjük a hálószobával, az ággyal. Magát az ágymatracot vonjuk be olyan impregnált anyaggal, amely gátolja az allergén ki és bejutását a matracba.

Erre tegyük a lepedőt, az ágyneműt, melyet hetente váltsunk. Az ágyneműt lehetőleg 60 fokon mossuk, mert ekkor a benne lévő atkák elpusztulnak. Célszerű, ha a párna és paplan is mosható anyagból készült, tehát nem toll töltetű. Az ágyunk körül csak a legszükségesebb, vagy mosható textilek legyenek.

Sok kisgyermek ágya körül rengeteg plüss állatfigura van. Ezeket ha lehet szintén mossuk havonta egyszer 60 fokon, ha nem moshatóak akkor 24 órára tegyük be őket a mélyhűtőbe, mellyel ugyanazt a célt tudjuk elérni.

A lakásban mindenütt célszerű a nedves takarítás, a szálló por csökkentése céljából. A padlószőnyeges lakásokban nehezebb a dolgunk, itt gyakran és erre a célra alkalmas porszívóval kell a takarítást elvégezni. A kiemelt patikákban kapható Acarosan hab és nedvespor ilyenkor jó szolgálatot tehet, ezek vegyi úton pusztítják az atkát, alkalmazásukkal kb. fél évre 40-50 %-os atka kocentráció csökkenés érhető el.

-Állati szőrök:

A macskák és kutyák , sokszor a család legmegbecsültebb tagjai! Az allergiásoknak azonban tudniuk kell, hogy az állatok szőre, nyála és vizelete is allergizál!! A lakásban tartott kedvencek szőrüket elhullatva hónapokra ellátják közvetlen környezetünket allergénnel. Az állat kihullott szőre, nyála hetek - hónapok alatt mikroszkópikus méretű részecskékre szétesve részévé válik a házipornak.

Akinek még nincs állata, de allergiás beteg ( pl. esetleg pollenre ) nagyon gondolja meg, hogy kit fogad a lakásába. Főleg gyermekek esetén fontos ez a kérdés, hiszen allergia kialakulása esetén csak az állattól való végleges megválás hozhat gyógyulást.

Ha az érzelmi kötődés már kialakult akkor ez állatnak és embernek egyaránt fájdalmas döntés. Tudnunk kell azt, hogy ha az állattól megváltunk nem fognak rögtön csökkenni a tünetek. Kb. 6 hónapos rendszeres takarítás során érhető el az, hogy az otthonunk állati allergéntől mentes legyen.

A fentiek nemcsak a kutyákra, cicákra, hanem minden egyéb szőrös házi kedvencre vonatkoznak, pl. aranyhörcsögre, tengerimalacra, nyúlra egyaránt !!

Fontos tudnunk, hogy iskolákban, óvodákban is kialakulhatnak allergiás tünetek állati szőrökre, tehát akkor is, ha otthon nem tartunk állatot. Abba a közösségbe ugyanis biztosan jár olyan gyermek, vagy felnőtt, akinek van otthon állata. A ruházatra tapadva egyszerűen bevihető bármely közösségbe az állati szőr !

-Toll:

Nagyanyáink korában minden dunna, párna belsejében toll töltelék volt. Manapság, amikor elég gyakran találkozunk baromfitoll allergiával, meggondolandó, főleg allergiás betegek esetében, hogy mivel tarakózzanak. A tolltöltetű paplan, párna azontúl, hogy önmaga is allergén, nem mosható. Kiváló táptalaja a már jól ismert háziporatkának.

Célszerű műszál, vagy ún. hypoallergén töltetű, mosható takarót, párnát beszerezni annak, akinek toll allergiája van, de mint a korábbiakból látható, ez poratka allergia esetén is javasolt.

Az állati tollak között meg kell említeni a díszmadarak tollait is, amelyek természetesen ugyanúgy allergizálnak mint a baromfitoll. Ezek közül leggyakoribb a papagáj, a pinty. Ha kedvenc madarunktól nem tudunk megválni, akkor lehetőleg olyan helyet keressünk számára a lakásban, ahonnan tollrészecskéi nem juthatnak az allergiás beteg légterébe.

-Gombaspórák:

Lakásunkon belül is számolnunk kell a gombák allergizáló hatásával, akkor is ha otthonunk száraz, fala nem penészes. Számos gombaspóra kerül a levegőbe virágföldből, valamint sokféle szaporodik nem kellően szellőztetett ágyneműben, élelmiszereken, kopottas tapétákon, textileken. Jelentőségük egyenlőre úgy tűnik a poratka mellett még elenyésző.

A lakások nedvesedés elleni fokozott védelmével, valamint megfelelő lakáshigiéniával lehet megelőzni megjelenésüket. Gombaspórára érzékeny beteg hálószobájában lehetőleg ne legyen szobanövény.

A fent leírtakból kiderül, hogy a lakásunkból nem tudjuk kizárni az allergéneket. A részletezett megelőző eljárásokkal azonban csökkenteni tudjuk mennyiségüket és ezáltal enyhíthetjük az általuk kiváltott allergiás tüneteket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: