Torkos gondok

A hideg, fagyos idő beálltával a légutak fokozottan érzékennyé válhatnak az őszi-téli időjárás viszontagságaira. A külvilág felé a torok képezi az összekötő kapcsot az alsólégutak (légcső, tüdő) irányában.

A hideg, fagyos idő beálltával a légutak fokozottan érzékennyé válhatnak az őszi-téli időjárás viszontagságaira. A külvilág felé a torok képezi az összekötő kapcsot az alsólégutak (légcső, tüdő) irányában.

A torokgyulladásokat vírusok vagy baktériumok okozhatják. Két éven aluli gyermekeknél többnyire vírus okozta gyulladások fordulnak elő. Ezzel szemben óvodás- és iskoláskorban gyakoribbak a bakteriális torokgyulladások, amelyeket főleg a Streptococcus baktériumok keltenek. Ezek okozzák a skarlátot is, amelynek súlyos szövődményei (vese- és ízületi bántalmak) is lehetnek.

A torokgyulladások cseppfertőzéssel, és a fertőzött tárgyak révén terjednek. A torokfájás és a nyelési nehézségek többé-kevésbé hirtelen lépnek föl, a hátsó garatfal, a garat, a nyelvcsap és a garatmandulák kivörösödnek és megduzzadnak, nyálkahártyájukat esetleg üveges-nyákos lepedék vonja be.

Sokszor lázas a gyermek. A nyaki nyirokcsomók tapinthatóak, babnyi méretet is elérhetnek. A vírusfertőzés inkább üveges és világospiros, duzzadt nyálkahártyával jár, enyhétől magasig terjedő lázzal. A baktériumok többnyire sötétvörös, duzzadt nyálkahártyát okoznak, kenőcsös lepedékkel vagy gennyes pontokkal, enyhén emelkedett vagy mérsékelt lázzal.

Az akut torokgyulladás szerei

(Adagolásuk a szokásos D6-CH15 potenciában javallott, naponta 3-4-szer.)

BELLADONNA

(maszlagos nadragulya)

Akut, hirtelen magasra szökő lázzal járó torokgyulladás.

 • A mandulák skarlátvörösek, a fájdalom száraz, égő jellegű, a gyermek állandón nyeldekel, annak ellenére, hogy ez fájdalmat okoz.
 • Jellemző, hogy citromot vagy limonádét kíván, és láz esetén, míg a gyermek feje forró, addig a végtagjai hűvösek. Kiváló szer a skarlát gyógyításában is.

APIS

(háziméh)

A gyermek torka piros, gyulladt, a fájdalom szúró jellegű, a nyirokcsomók is megduzzadnak. Akkor gondoljunk erre a szerre, ha a gyermek torka a nyelések közötti időszakban is fáj.

 • Ha benézünk a torokba, azt nemcsak pirosnak, hanem fényesnek is láthatjuk, a középen lelógó nyelvcsap és a többi torokképlet erős duzzanatával együtt.
 • A gennyesedés, vagyis a tüszők megjelenése nem jellemző.
 • A gyermek összeszorítottnak érzi a torkát.

A panaszokat a meleg étel vagy ital fokozza, a hideg italok jótékony hatásúak. Fontos tudni, hogy aki allergiás a méhcsípésre, annak csak magasabb (CH15 fölött) potenciában javasolt a szedés!

PHYTOLACCA

(alkörmös)

Ha a gyermek torokfájással jön haza az iskolából, de a torkán még semmi nem látszik, felvetődik a Phytolacca. Ž A fájdalom is jellegzetes, a toroktól a fül felé sugárzik, vagy a nyelvgyökben érez fájdalmat a gyermek, amikor kiölti a nyelvét.

 • Rendszerint a nyaki nyirokcsomók és a mandulák is megnagyobbodnak.
 • A mandulákat szürkésfehér lepedék fedi, tüszőkkel tarkítva.

A meleg italok rontják, míg a hidegek javítják a tüneteket.

LYCOPODIUM

(kapcsos korpafű)

Akkor gondoljunk erre a szerre, ha a gyermek torokgyulladása kifejezettebb a jobb oldalon, vagy ha a fájdalom a jobb oldalon indult.

 • Hideg italok fogyasztása után a fájdalom fokozódik, a meleg italok csillapítják azt.
 • Nagyon gyakran tüszőket is találunk, megnagyobbodott mandulákkal és nyirokcsomókkal.

MERCURIUS SOLUBILIS

(higany)

Meghűléskor fellépő torokgyulladás.

 • A gyermek a folyamatos nyáltermelődés miatt állandóan nyelni kényszerül.
 • Rendkívül bűzös a szájszaga, a fájdalom a fülbe sugárzik.
 • A mandulák és a nyirokcsomók megduzzadnak, a mandulákon genynyes tüszők vannak.
 • Égő seb érzése a torokban.

A gyermek csak szűk hőmérsékleti határok között érzi magát jól, és éjszaka romlanak a tünetei, nagyon nyugtalan és izzad.

HEPAR SULFURIS

(mészkénmáj)

A gyermeknek az az érzése, mintha szálka akadt volna meg a torkán. A tünet kialakulásában hideghatás is szerepelhet.

 • Fülbe sugárzó, lüktető fájdalom jelentkezik.
 • A mandulák és a nyirokcsomók megnagyobbodnak, számos gennyes tüsző látható.
 • Bőséges, sárga, jól oldódó váladék csurog a garatfalon.

A beteg nagyon érzékeny a legkisebb hideghatásra is, és meglehetősen ingerlékeny.

LACHESIS

(szurukuku kígyó mérge)

Gyakran javasolt olyan esetekben, amikor a torokgyulladás kifejezettebb a bal oldalon.

 • Itt a nyirokmirigyek jobban megduzzadnak, és a toroknál is a bal oldal vörösödik ki erősebben, néha bíborszínű is lehet.
 • A fájdalom üres nyeléstől, meleg vagy forró italoktól fokozódik, étel nyelése viszont csökkenti azt.
 • A torok túlérzékeny az érintésre, semmit nem tűr a nyaka körül a gyermek.

Minden, nyirokrendszert érintő betegség után érdemes egy kiadós nyiroktisztítást végezni. Erre nagyon jó homeopátiás cseppek állnak rendelkezésre. Bevethetjük a hagyományos természetes gyógymódokat is, ilyen a méz, a zsályatea vagy a kamillatea, illetve a sós gargalizálás. A mentolt kerüljük, amíg a homeopátiás szereket használjuk! IX.évf./12.sz.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső