Tévhitek az allergiáról és az asztmáról

Az allergia nem csupán kellemetlenség, nem csak idegesítő tüsszögés és orrfolyás, hanem egy folyamat része, ha úgy tetszik, első állomása. Az allergiás betegek közül ugyanis sokan asztmások lesznek! De vajon miért?

Kapcsolat az aller­gia és aszt­ma között

Aki allergiás, az nem feltétlenül asztmás, de aki asztmás, az majdnem biztosan allergiás valamire. Ennek az az oka, hogy a két betegség összefügg.

Allergiás menetelésnek hívják a szakemberek azt a folyamatot, amikor az első ekcémás tüneteket később ételallergia vagy pollenallergia követi. A végállomás sokak számára az asztma, mert a nyálkahártya állandó, szezonális gyulladása végül állandósulhat. Tehát a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt szénanáthás tünetek idővel asztmává súlyosbodhatnak!

Egy elmélet szerint az immunrendszer sejtjei egy idő után kondicionálva vannak az allergiás válaszra, és ezek a sejtek a páciens bőréből, nyálkahártyájából a légúti szövetekbe is eljutnak. Emiatt a légutak nagyobb valószínűséggel reagálnak gyulladással egy allergén belélegzésére. Így alakulhat ki krónikus gyulladás, asztma.

"Eredményeink arra utalnak, a gyermekkori allergiák, (akár már az ekcéma) agresszív kezelése is csökkentheti a serdülő- vagy felnőttkori asztma kialakulásának esélyét" - tudatta véleményét John Burgess, a Melbourne Egyetem és a Melbourne-i Egészséges Populáció Iskola munkatársa.

Ha valaki asztmás lesz, akkor állandóan, fegyelmezetten gyógyszert kell szednie ahhoz, hogy tünetmentesen élhesse életét. Jobb tehát, ha mindent megteszünk, hogy elkerüljük a szénanátha asztmává alakulását. Ennek egyik lépése, hogy ha az eddigi terápia mellett is jelentkeznek, erősödnek az allergiás tünetek, akkor keressünk fel egy allergológust. Ne legyintsünk a kezdetben csupán kellemetlen orrfolyásra, tüsszögésre, szemviszketésre!

Az allergiások mindenképpen legyenek tudatában annak, hogy tüneteik súlyosbodhatnak, a szezonális gyulladás krónikussá válhat.

Néhány tipp allergiásoknak

  • Az allergiaellenes gyógyszereket a tünetek megjelenéskor szedni kell ahhoz, hogy a lehető legjobb életminőséget lehessen elérni használatukkal. Épp ezért, ha tudja, hogy milyen allergénre érzékeny, akkor figyelje a pollennaptárat, hogy mikor várható az adott növény virágzása. A tünetek jelentkezésekor, megfelelő időben érdemes elkezdeni az antihisztamin szedését.
  • Allergiaszezonban éjjel szellőztessünk, nappal pedig tartsuk zárva az ablakokat. A jó légkondicionálók képesek kiszűrni a levegőben lévő polleneket, így otthon csökkenhetnek a kellemetlen tünetek - főleg ha hazaérkezéskor ruhát váltottunk, megmostuk arcunkat, kezünket, esetleg nedves kézzel megsimogattuk hajunkat. Az allergiaellenes gyógyszerek közül a 24 órán át ható gyógyszereket érdemes választani, amellyel egész napon át uralhatja allergiás panaszait.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés