Ritka tüdőbajt okozhat az e-cigi

Ritka tüdőbetegségek is összefüggésbe hozhatók az elektromos cigarettával egy amerikai tanulmány szerint.

Egy elsősorban ipari munkások esetében jelentkező tüdőbetegséget is összefüggésbe hoztak elektromos cigaretták használatával. Egy páciensnél ugyanis pneumokoniózist diagnosztizáltak - közölték a Kaliforniai Egyetem kutatói.

tüdőbaj, tüdőbetegség, ritka tüdőbetegségek, légzőszervi betegségek, elektromos cigaretta, dohányzás, e-cigi
Mérgező nehézfémek pusztítják a tüdőt. Fotó: iStock

Kobalt kerülhet a tüdőbe

A fekete tüdőnek is nevezett betegség jellemzően az olyan ipari munkásoknál jelentkezik, akik nehézfémek, például a kobalt vagy a wolfram poránt lélegzik be. Az érintett páciens esetében ez nem áll fenn, ezért az elektromos cigaretta használata a megbetegedés lehetséges oka - mondta el Kirk Jones kutató. A tudósok megvizsgálták a cigarettát , amellyel a páciens kannabiszt szívott. Az eszköz párájában nemcsak kobaltot, hanem más mérgező fémeket, például nikkelt, alumíniumot, mangánt, ólmot és krómot is találtak.

A hevített dohánytermékek is károsak - a részletekért kattintson ide!

Az eredmények egybevágnak más kutatások eredményeivel is, amelyek szerint a párában lévő fémek az elektromos cigaretták forró spiráljaiból származnak. Ez azonban az első ismert eset, amikor bizonyítottan az e-cigaretta használata okozta a tüdő fém miatti károsanyag-terheltségét. A páciens tüdeje hosszantartó, valószínűleg tartós hegesedést szenvedett.

Az elektromos cigaretták nikotintartalmú folyadékot párásítanak. Az elmúlt években különösen népszerűvé váltak ezek az eszközök, használatukat azonban egyre több kritika éri. Az Egyesült Államokban tucatnyi halálesetet és több mint kétezer súlyos tüdőbetegséget hoztak összefüggésbe az elektromos cigaretta használatával.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)