Rejtett helyek a lakásban, ahol megbújnak az allergének

Nem is gondolnánk, hogy az allergia velünk él. A porallergia miatt lehet, hogy nem tartunk szőnyeget, a tollallergia miatt pedig dunyhát, mégis akad a lakásnak néhány olyan pontja, amire nem is gyanakszunk, ha allergiás tüneteink váratlanul előtörnek a semmiből. A por, a penész és a kosz bármely apró, eldugott és nedves szegletben megbújhat, ahol valószínű, sosem fedeznénk fel.

10 hely a lakásban, ahol megbújnak az allergénekÁllataink fekhelye

A szőrallergia igen gyakori, de ilyenkor is hiába takarítjuk a kutya vagy a macska szőrét, hiszen nem az okozza a kellemetlen panaszokat. A fő ludas ugyanis az állat testnedveiben (nyál, vizelet) található fehérje, az elhalt bőrdarabkák, melyek a bútor szövetén, az ágyon is megülnek. A szőrt is ettől függetlenül rendületlenül kell porszívózni, hiszen az is igencsak poros, sőt akár pollenekben gazdag is lehet. az állatot ezért jó, ha nem a lakásban tartjuk, de ha ez nem kivitelezhető, porszívózzunk gyakran, és mindegy egyes simogatás után mossunk kezet! Az állat fekhelyét is takarítsuk heti rendszerességgel!

Szőnyegek, lábtörlők

Nem is sejtené az ember, mennyi élőlény is bújik meg akár a legszínesebb, legpuhább szőnyegben, a legdekoratívabb lábtörlőben! Amint telítődnek kosszal, azonnal remek táptalaját képezik az allergéneknek. Hogy ezt elkerüljünk, poroljunk és porszívózzunk gyakran (a porallergiások helyett valaki más végezze ezt a takarítási feladatot), és válasszunk HEPA-szűrős készüléket ehhez! Ha úgy érezzük,egyszerűbb minden kárpittól megszabadulni, az is ígéretes megoldás lehet, emellett pedig igyekezzünk a levegő páratartalmát 55 % alatt tartani, ha kell, akár ventilátorok segítségével (különösen a fürdőben).

Könyvek

Az ember szellemi tápláléka a kis társbérlők legjobb táplálékává válhat! A könyveken penész, poratka és ún. förgetetvek bújhatnak meg. Takarításkor ezért nem elég a poroló, akár a porszívó feje is bekúszhat a könyvgerincekhez, hogy kiszippantsa a port!

Cserepes növények

Gondozzuk rendszeresen cserepes növényeinket! A penész nemcsak a kaspóban és a cserépben szaporodhat, hanem tovább is tud terjedni a padlóra, a lakás többi pontjára, a többi növényre is! Hogy ennek esélyét csökkentsük, a lehullott, elszáradt, elrohadt leveleket mindig távolítsuk el, és igyekezzünk kerülni a túllocsolást, a vízpangást!

Egyenletlen felületű bútorok

A dimbes-dombos felületű, behúzott gombokkal tarkított bútor kánaán a porszívó elől megmenekülő poratkáknak! Vagy porszívózzuk ezt is négyzetcentiről négyzetcentire, vagy válasszunk inkább bőr, műbőr vagy más sima felületű ülő- és fekvőalkalmatosságokat! Azokra a bútorokra is gondoljunk, amelyek párás levegőn, környezetben állnak: a padláson, a pincében, ahol fény hiányában ráadásul remekül tudnak szaporodni a penészgombák is.

Ágy, ágynemű

Miután napi 6-8 órát töltünk az ágyban, rengeteg elhalt bőrszövet és haj marad utánunk fekhelyünkön. Ezek pedig az atkák kedvencei. Távol tarthatjuk őket antiallergén matracokkal, ágyneműkkel, és hetente kimosott huzattal. Igyekezzünk minden párnát és takarót csaki huzattal használni, a tisztán tartás érdekében!

Plüssállatok

Különösen akkor, ha van a családban allergiás gyermek, száműzzük a plüssállatokat, vagy egyszerűen gyakran dobjuk be a mosógépbe őket, amolyan nagymosás jelleggel! Az alapos szárítás is legalább olyan elengedhetetlen!

Fürdőszoba

Mindannyian tudjuk, milyen az, amikor penészedik a kád széle, a zuhanyzófüggöny alja, és ennek egészen egyszerűen a meleg és a nedvesség a magyarázata. A penészt minden esetben klóros fertőtlenítővel távolítsuk el, a páratartalmat ventilátorral igyekezzünk csökkenteni fürdés után, és hagyjuk nyitva az ajtót, hogy ne rekedjen benn a vízgőz, miután végeztünk.

Konyha

A kórokozók, a gomba és a penész kedvenc helye. A pangóvíz, a lecsöppenő tej, a penészedő paradicsom beindítja az evolúciót a készülék belsejében is, ezért takarítsuk klóros fertőtlenítővel heti rendszerességgel, a megromlott élelmiszert azonnal dobjuk ki. A kukát is fedjük le, és fertőtlenítsük ürítés után kívül-belül.

Légkondicionáló

A légkondi az a berendezés, amely hűvösen és szárazon segít tartani otthonunkat a levegő keringtetésével. Ám épp ez az oka annak, hogy sok por, pollen, gombaspóra is bekerül a gépezetbe, és ott elszaporodik. Az évenkénti tisztíttatás az egészséget is óvja, ehhez kérjük szakember segítségét!Képgaléria: HáziPatika.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra