Orrsövényferdülés: a műtét szövődményei

Bár az orrsövényferdülés egy igen gyakori probléma az európai lakosság körében, szerencsére azonban a kezelésére szolgáló műtéti eljárás többnyire inkább csak kellemetlen, mintsem veszélyes beavatkozás.

Az orrsövény az orrüreget két részre tagoló, elöl porcos, hátul csontos képződmény, amely optimális esetben egyenes, a lakosság mintegy 70 százalékánál azonban valamilyen alaki elváltozás tapasztalható rajta. Ennek hátterében rendszerint fejlődéstani okok állnak, ritkábban pedig valamilyen orrsérülés következtében alakul ki a deformitás. Az orrsövény felületén porcos-csontos tarajok és lécek is megjelenhetnek.

Az európai emberek 70 százalékát érinti az orrsövényferdülés
Az európai emberek 70 százalékát érinti az orrsövényferdülés

Ha műteni kell

Fontos megjegyezni, hogy az orrsövényferdülés az esetek jelentős többségében semmilyen tünettel nem jár, a nagyobb elváltozások viszont okozhatnak panaszokat. E téren említhető az orrlégzés romlása, a kóros váladéktermelés vagy éppen a nazális beszédhang, de szerepe lehet a horkolásban is. Olykor a fület is érintheti ez az állapot, akár visszatérő középfülgyulladást, halláscsökkenést okozva.

Az orrsövényferdülésről bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat. Részletek itt.

Amennyiben a ferde orrsövény krónikusan fennálló orrlégzési panaszt idéz elő, indokolttá válik a műtéti kezelés , amely az egyetlen lehetőséget jelenti a probléma megoldására. Átlagosan az operáció után 4-6 héttel tapasztalhatja a páciens az orrlégzés javulását, lényeges tudni viszont, hogy a tökéletes javulás közel sem biztos.

Ritka szövődmények

Elmondható, hogy ezek a beavatkozások ritkán járnak csupán szövődményekkel. A szakirodalom szerint a legsúlyosabb esetben akár halállal is végződhet a műtét, például akkor, ha koponyalapi sérülés következtében levegő jut a koponyagödörbe, de ennek az esélye valóban rendkívül csekély.

Reális, de szintén nem túl magas kockázata inkább csak kevésbé jelentős szövődményeknek van. Előfordulhat például összenövés, esetleg az orrsövény kilyukadása, vagy éppen a panaszok kiújulása. Az orrnyereg is deformálódhat, megváltoztatva ezáltal az orr alakját, de ez ugyancsak igen ritka.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)