Készüljünk a pollenszezonra!

A tavasz kezdete, a természet csodálatos megújulása egyre több embernek egyet jelent a hetekig tartó kínzó orrfolyással, szemviszketéssel, tüsszögéssel, papírzsebkendő-hegyekkel. Miért terjed a pollenallergia?

Létrejöttében szerepe van a népesség egészségi állapota rohamos romlásának, valamint az egyre növekvő környezeti ártalmaknak. A szervezet leghamarabb allergiával tud reagálni a növekvő civilizációs ártalmak ellen. Pusztán a környezet ellen indított harc azonban nem vezet eredményre, nem lehet a természetes környezetet tartósan befolyásolni, és ezáltal meggyógyítani az allergiát. Az allergiák a fejlett országokban a leggyakoribb krónikus megbetegedések közé tartoznak. A szénanáthában szenvedők száma drámaian növekszik, s mivel hosszú időn át befolyásolja az életminőséget, nem tekinthetjük egyszerű kellemetlenségnek. Mit tehet egy homeopata azért, hogy nyugodt szívvel beleszagolhassunk a tavaszi levegőbe?

Alkati, személyre szabott

Krónikus betegség lévén, tartós eredményt a homeopátiával csak az alkati, személyre szabott kezeléssel érhetünk el, melyet mindig a tünetmentes időszakban alkalmazunk.

Pollens (pollenek keveréke)

Megelőzésül, kb. 2 hónappal a pollen időszak előtt adjuk, C30 potenciában heti 1 alkalommal.

Histamin (az allergiás reakcióért felelős hormonszerű anyag)

Homeopátiás hígításban szabályozó hatása érvényesül. Adhatjuk megelőzésül, de már fennálló panaszok enyhítésére is egyéb tüneti szer mellett, C12-C30 potenciában naponta, illetve hetente.

Galphímia glauca (Mexikóban őshonos növény) C12

Fennálló allergiás orrfolyás esetén adhatjuk. Használ az allergiás tünetek minden formájánál.

Létezik kétféle homeopátiás orrszpré is, mely felnőtteknél és gyermekeknél is jól alkalmazható, kíméletes és naponta többször is adható.

Mit mire?

Ismerjük meg a leggyakrabban alkalmazott tüneti szerek jellemzőit

A potenciák megválasztása a tünetek erősségétől függ. Általában alacsony C6, D12, C12, esetleg D30 potenciákat használunk.

<u>Tüsszögés, nem maró orrváladékkal</u>

Sabadilla (tetűmag) D6, C6, D12, C12

Szabadban jelentkező, viszketéssel, csiklandozással járó heves, görcsös tüsszögési rohamok, melyet orrdugulással váltakozó, bőséges vizes orrfolyás kísér.

Minden panasz szabad levegőre és erősebb illatokra romlik. Javulás a meleg minden formájától.

Euphrasia (szemvidítófű) D6, C6, D12, C12

Ébredéskor jelentkező tüsszögés, enyhe vizes orrfolyással. Dominánsak a szemtünetek, vörös, égő, viszkető szemekből főleg felkelés után bőséges maró, szemhéjakat kisebesítő nyákos könny ürül, és kifejezett fénykerülés kíséri.

A tünetek romlanak melegre, fényre és szobában, javulnak hűvösre, szabad levegőn és sötétben.

Nux vomica (hánytató dió) D6, C6, D12, C12

Főleg reggel hosszantartó, heves tüsszögési rohamok, bőséges vizes orrfolyással, melyet a szabadban orrdugulás vált fel. A beteg nagyon ingerlékeny. A szer nagyon jól illik a menedzser típusú, kimerült emberekhez, akik sok kávét és cigarettát fogyasztanak. Szél, hideg, szagok és a szabad levegő rontanak panaszain, a meleg és a mozgás javít.

Dulcamara (ebszőlő) D6, C6, D12, C12

A frissen vágott fű okozta szénanátha gyakori szere. Sok tüsszögés, könnyező szemek, utána dugulással váltakozó orrfolyás. Hideg, nedves időben minden panasz fokozódik, és az orr teljesen bedugul. Meleg, száraz időben javul.

<u>Tüsszögés, maró orrváladékkal</u>

Alium cepa (vöröshagyma) D6, C6, D12, C12

A baloldalon kezdődő erős, csiklandozó orrviszketés, tüsszögési rohamok, az orrszárnyakat és a felső ajkat felmaró, híg, vizes orrfolyás. A könnyezés viszont nem maró. A tünetek megegyeznek a hagymatisztításkor észlelt tünetekkel. Az állapotot rontja a meleg, szeles idő, javítja a hűvös, friss levegő.

Arsenicum album (fehér arzén) D6, C6, D12, C12

Heves tüsszögés, maró, égő vizes orrfolyás. A szemben is égő fájdalom, maró könnyezés. A páciens nagyon fázós, és minden panaszát enyhíti a meleg, a hideg pedig rontja. A tüneteket nyugtalanság kísérheti, asztmáig fajuló éjszakai rosszabbodással.

Amíg a jól kiválasztott homeopátiás szerekkel kordában lehet tartani a tüneteket, általában elkerülhetjük az erősebb, hagyományos antiallergiás gyógyszereket. Ennek a beteg közérzete és a mellékhatások elkerülése szempontjából van nagy jelentősége. IX.évf./3.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció