Ilyen tüdőbetegséget okozhat az e-cigi

Az elektromos cigaretta jelentősen növeli a krónikus tüdőbetegségek - többek között az asztma, a hörghurut és a krónikus obstruktív tüdőbetegség - kockázatát - derült ki egy friss tanulmányból.

A Kaliforniai Egyetem tudósainak tanulmánya az első hosszú távú vizsgálat az e-cigaretta és a légzőszervi betegségek közötti kapcsolatról, amely az Egyesült Államok teljes lakosságának reprezentatív adatain alapul. A szakértők olyan embereket vontak be a kutatásba, akiknek korábban nem volt feljegyzett tüdőbetegségük, azonban e-cigarettát szívtak vagy dohányoztak. Három évig figyelemmel követték őket. "Azt találtuk, hogy az e-cigarettát szívók körében egyharmaddal nőtt a tüdőbetegségek kialakulásának a kockázata" - mondta Stanton Glantz professzor, a tanulmány egyik vezetőszerzője.

tüdőbetegség, krónikus tüdőbetegség, asztma, hörghurut, krónikus obstruktív tüdőbetegség, dohányzás, e-cigi, elektromos cigaretta, légzőszervi megbetegedések
tüdőbetegség, krónikus tüdőbetegség, asztma, hörghurut, krónikus obstruktív tüdőbetegség, dohányzás, e-cigi, elektromos cigaretta, légzőszervi megbetegedések

A kettős használóknál a legnagyobb a veszély

E-cigit szívott, tüdőátültetésre szorult - a részletekért kattintson ide!

A kutatók azt is kimutatták, hogy azoknál, akik e-cigarettát használnak és dohányoznak is - ami a felnőtt e-cigarettázók körében igen gyakori -, még nagyobb az ilyen kockázat azokhoz képest, aki csak az egyik terméket szívják. Az e-cigaretta azonban már önmagában is nagyon káros, és ez a hatás független attól, hogy az illető dohányzik-e hagyományosan - tette hozzá a szakember. Az adatok szerint a hagyományos módon dohányzók esetében a tüdőbetegségek kockázata több mint kétszeresére, a mindkét terméket használók esetében pedig több mint háromszorosára nő a kockázat. Megállapításaik azért fontosak, mert még mindig folyik a vita arról, hogy szabad-e úgy reklámozni az e-cigarettát, mint a dohányzók egészségére kevésbé káros eszközt.

"A hagyományos cigarettákról e-cigarettákra való áttérés ugyan csökkentheti a tüdőbetegségek kockázatát, de csak nagyon kevés ember tér át teljesen. A dohányzók többsége e-cigarettát is szív, azaz kettős használóvá válik, így viszont jelentősen nő a tüdőbetegségek kialakulásának kockázata" - magyarázta a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció