Ilyen tüdőbetegséget okozhat az e-cigi

Az elektromos cigaretta jelentősen növeli a krónikus tüdőbetegségek - többek között az asztma, a hörghurut és a krónikus obstruktív tüdőbetegség - kockázatát - derült ki egy friss tanulmányból.

A Kaliforniai Egyetem tudósainak tanulmánya az első hosszú távú vizsgálat az e-cigaretta és a légzőszervi betegségek közötti kapcsolatról, amely az Egyesült Államok teljes lakosságának reprezentatív adatain alapul. A szakértők olyan embereket vontak be a kutatásba, akiknek korábban nem volt feljegyzett tüdőbetegségük , azonban e-cigarettát szívtak vagy dohányoztak. Három évig figyelemmel követték őket. "Azt találtuk, hogy az e-cigarettát szívók körében egyharmaddal nőtt a tüdőbetegségek kialakulásának a kockázata" - mondta Stanton Glantz professzor, a tanulmány egyik vezetőszerzője.

tüdőbetegség, krónikus tüdőbetegség, asztma, hörghurut, krónikus obstruktív tüdőbetegség, dohányzás, e-cigi, elektromos cigaretta, légzőszervi megbetegedések
Fotó: iStock

A kettős használóknál a legnagyobb a veszély

E-cigit szívott, tüdőátültetésre szorult - a részletekért kattintson ide!

A kutatók azt is kimutatták, hogy azoknál, akik e-cigarettát használnak és dohányoznak is - ami a felnőtt e-cigarettázók körében igen gyakori -, még nagyobb az ilyen kockázat azokhoz képest, aki csak az egyik terméket szívják. Az e-cigaretta azonban már önmagában is nagyon káros, és ez a hatás független attól, hogy az illető dohányzik-e hagyományosan - tette hozzá a szakember. Az adatok szerint a hagyományos módon dohányzók esetében a tüdőbetegségek kockázata több mint kétszeresére, a mindkét terméket használók esetében pedig több mint háromszorosára nő a kockázat. Megállapításaik azért fontosak, mert még mindig folyik a vita arról, hogy szabad-e úgy reklámozni az e-cigarettát , mint a dohányzók egészségére kevésbé káros eszközt.

"A hagyományos cigarettákról e-cigarettákra való áttérés ugyan csökkentheti a tüdőbetegségek kockázatát, de csak nagyon kevés ember tér át teljesen. A dohányzók többsége e-cigarettát is szív, azaz kettős használóvá válik, így viszont jelentősen nő a tüdőbetegségek kialakulásának kockázata" - magyarázta a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)